Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jason Bourne»-regissør vil lage 22.juli-film

Samarbeider med Åsne Seierstad.

VIL LAGE STORFILM AV TERROREN: Paul Greengrass har laget flere filmer med Matt Damon, blant annet «The Green Zone» og «Jason Bourne». Nå vil Greengrass lage film om 22. juli-terroren. Foto: NTB Scanpix
VIL LAGE STORFILM AV TERROREN: Paul Greengrass har laget flere filmer med Matt Damon, blant annet «The Green Zone» og «Jason Bourne». Nå vil Greengrass lage film om 22. juli-terroren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det arbeides med å filmatisere terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011, skriver Bergens Tidende.

Den svært anerkjente, britiske regissøren Paul Greengrass, som blant annet står bak «Jason Bourne»-filmene med Matt Damon, har tatt initiativet til spillefilmen.

Terroristen Anders Behring Breiviks tidligere forsvarer, Geir Lippestad, forteller til Dagbladet at filmen skal baseres på boka til forfatter og journalist Åsne Seierstad, «En av oss». Den ble utgitt i 2013 etter rettssaken mot Behring Breivik.

Møtte teamet

- Teamet til Greengrass kontaktet meg via en tidligere e-postadresse jeg brukte som advokat. De ville ha tak meg i forbindelse med at jeg forsvarte Behring Breivik, og ønsket et møte med meg. Den mailen så jeg ikke, men etter hvert tok Åsne Seierstad også kontakt, sier Lippestad.

HAR BIDRATT: Byråd i Oslo kommune og tidligere advokat, Geir Lippestad.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
HAR BIDRATT: Byråd i Oslo kommune og tidligere advokat, Geir Lippestad. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har møtt researchteamet i rollen som tidligere advokat, ikke som byråd i Oslo kommune. De ønsket å høre med meg hva jeg tenkte om en slik film, fortsetter Lippestad.

- Anerkjent filmskaper

Han mener Greengrass er riktig person til å filmatisere den sensitive tematikken.

- Det er selvfølgelig viktig hva de etterlatte sier, men han er en anerkjent og spennende regissør. Min rolle hittil har vært å høre på hva de planla, og gi min vurdering av det.

- Vil du la deg intervjue av filmskaperne om dine opplevelser?

- Det får man se på. Akkurat nå er filmen i planleggingsfasen.

- NRK skriver at du er kontaktet om eventuell finansiering av filmen fra Oslo kommune.

- Det er feil. Jeg er ikke korrekt person eller byråd for den forespørselen. Jeg møtte dem som tidligere advokat, så den opplysningen stemmer ikke.

- Gjorde inntrykk

Greengrass har fått med seg journalist og forfatter Åsne Seierstad.

- Åsnes bok, «En av oss», var et grundig stykke arbeid og noe som gjorde et dypt inntrykk på meg. Hun fikk frem sannheten ved det som skjedde og hvordan de involverte opplevde grusomhetene, sier Greengrass til BT.

BLE KONTAKTET: Forfatter Åsne Seierstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BLE KONTAKTET: Forfatter Åsne Seierstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Åsne Seierstad sier overfor Dagbladet at prosjektet fortsatt er i en tidlig fase.

- Greengrass og hans folk driver research og intervjuer ulike aktører fra rettssaken, etterforskningen og ikke minst støttegruppen. Denne researchen skal i neste omgang være med på å forme et manus, så det er langt fram, sier Seierstad.

- Ingen garantist

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-terroren har informert medlemmene om planene.

- 22. juli er alltid vanskelig. Det er gått seks år siden angrepet, og før eller seinere kommer det en film. Vi setter pris på å bli forhåndsinformert, slik at vi kan orientere de berørte. Det er viktig for oss å poengtere at vi ikke er en garantist for en slik film, men vi setter pris på at vi kontaktes og respekteres, sier styreleder Lisbeth Kristine Røyneland til Dagbladet.

Støttegruppens fylkeslag ble informert i går.

- Det har ikke kommet noen tilbakemeldinger foreløpig. Vårt hovedfokus er de berørte og oppfølging av våre medlemmer, vi vil ikke være en aktiv part i noen film, sier Røyneland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media