Jason tar barten av Hitler

Jason er nominert til tegneserienes Oscar. Svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Les også:

Jasons strek blir film

Tegneserieforfatteren Jason liker å overraske. I sin ellevte bok tar han barten og sleiken av Adolf Hitler som forsvinner i en tidsmaskin.

- Det er i grunnen tilfeldig at ble det ble ham. Det var mest det at jeg kunne tegne Hitler som dyrefigur og at du kunne se med en gang hvem det var på grunn av mustasjen og sleiken. Det er vel første gang han er blitt fremstilt uten, sier Jason til NTB.

Mannen som er Norges meste kjente tegneserieforfatter i utlandet heter egentlig John Arne Sæterøy, er 42 år og kommer fra Molde. De siste årene har han bodd i byer som Paris, Brussel, New York og Seattle og nå sist Montpellier i Sør-Frankrike.

Med tanke på det internasjonale tilsnittet, er det ikke så overraskende at «Jeg drepte Hitler» ble laget direkte for fransk utgivelse med originaltittelen «J\'ai tué Adolf Hitler».

- Jeg skriver manuset på engelsk og så blir det oversatt til fransk. Fransken min er ikke så god, forklarer han.

Dristig åpning

SVARER DEG: Montpellier-bosatte John Arne Sæterøy skal delta på Comics Expo 2007 i Oslo i helgen. Først svarer han på lesernes spørsmål. Foto: SCANPIX
SVARER DEG: Montpellier-bosatte John Arne Sæterøy skal delta på Comics Expo 2007 i Oslo i helgen. Først svarer han på lesernes spørsmål. Foto: SCANPIX Vis mer

Åpningen i boka er dristig. En leiemorder utfører et drap mens kjæresten hans har sex med seg selv på senga.

- Jeg ville vekke leserens interesse. Jeg henter mye fra film og litteratur i bøkene mine. Den forrige var særlig inspirert av memoarene til Hemingway fra Paris på 20-tallet. Så skiftet den midt i og ble en krimhistorie. Det er morsomt å leke med sjangere, sier Jason.

Den nye utgivelsen er ikke for de aller minste.

- Jeg har publikum i tankene når jeg lager historiene, men ikke for mye. Jeg prøver å ikke sensurere meg selv. Det kommer an på hver enkelt historie. Dette handler jo om en leiemorder og da blir det gjerne blodig.

Hitler er en bifigur i den nye historien. Det er det nevnte kjæresteparet som er sentralt. Fortellingen skyter fart når hovedpersonen reiser i en tidsmaskin for å ta livet av Hitler.

- Det er mange muligheter og paradokser ved slike historier. For eksempel: Om du dro tilbake i tid og tok livet av din egen bestefar slik at du ikke ble født, hvem er da morderen?

Full kontroll

Det Jason liker med tegneserier er at du kan gjøre alt selv.

- Du har full kontroll og det er et billig medium. Du trenger bare blyant, tusj og papir.

Det første albumet han laget var i en mer realistisk stil. Det synes han ikke ble så vellykket.

- Jeg prøvde forskjellige stilarter. Dyrefigurene var jeg mest fornøyd med. Det at de er så pass uttrykksløse, er inspirert av både Buster Keaton og filmene til Aki Kaurismäki. Han tillater ikke skuespillerne å vise følelser. Jeg synes det fungerer bedre på den måten for da må leseren legge sine egne følelser inn i det. Derfor er øynene også tomme.

Streken til Jason kjennetegnes også av en realistisk bakgrunn inspirert av Tintin. Hvert av de tre siste albumene foregår i en egen by - «La meg vise deg noe...» i Brussel, «Hemingway» i Paris og den siste i Berlin.

- Jeg bodde i de to første byene i en periode. Berlin har jeg aldri vært i før og dro dit et par dager og tok bilder før jeg begynte på albumet. Når jeg legger det til en bestemt tid, må jeg tenke på arkitekturen.

Ny bok klar

Det neste og fjerde fargealbumet er allerede ferdig og kommer ut på fransk i august og på norsk neste år. «Den siste musketer» er en science fiction-fortelling à la Lyn Gordon-filmene i svart/hvit fra 40-tallet.

- De har en sjarm over seg som er helt borte i dag. Filmene har spesialeffekter som ikke er så vanskelig å gjennomskue som tråder som holder romskipene oppe.

Han synes selv han ikke er så veldig produktiv.

- Jeg bruker 5-6 måneder på å lage et album. Mens jeg jobber på et, har jeg allerede begynt å tenke på det neste.

Sin utlendighet forklarer han med at Norge ble for lite for å kunne leve av den typen album han lager.

- Nå har jeg bodd to år i Sør-Frankrike og jeg regner med at det i hvert fall blir ett år til, sier Jason - som i år er nominert til tegneserieverdenens Oscar - Eisner-prisen - for annen gang.

- Det er absolutt stas om jeg skulle vinne den. Bare det å bli nominert holder lenge.

Jason skal ikke til festivalen i San Diego i juli der prisen deles ut, men i Oslo skal han delta på tegneseriefestivalen Comics Expo 2007, som starter fredag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer