Jasons far med gjestestripe

Fra i dag overtar Jason plassen som gjestetegner i Dagbladet. 28 av hans tegneseriestriper blir å se de neste ukene, og de har aldri vært å se i Norge før.

Serien heter «Mjau Beibi», og gikk nylig i den svenske avisa Dagens Nyheter. Men hva handler den om?

- Den tar for seg en del popkulturikoner fra skrekk- og sciencefictionfilmer og setter dem inn i hverdagssituasjoner. Et eksempel er Darth Vader som venter på bussen, sier John Arne «Jason» Sæterøy på telefon fra Brussel. Der har han bodd det siste året.

- Men jeg er på flyttefot - jeg skal til Paris i mai.

- Har du fått et større marked på grunn av all oppmerksomheten rundt deg og stripene dine?

- Veldig stort er det ikke. I Sverige er det gitt ut fem album, og jeg selger omtrent like mye der som i Norge. I USA kommer et nytt til sommeren. Det første var det som på norsk het «Vent litt».

- Som Time Magazine kåret til fjorårets nest beste internasjonale tegneserie?

- Det var én persons syn - det var hyggelig, men vanskelig å ta helt seriøst.

- Men det hjelper vel på inntektene?

- Økonomisk betyr det ikke så mye. Men det gjør jo forhåpentligvis bøkene mer synlige.

Inspirasjonskildene hans er mange - og forskjellige. Det kan være tegneserieskapere som Moebius og Hugo Pratt, forfattere som Raymond Carver og Charles Bukowski, regissører som Jim Jarmusch og Aki Kaurismäki og komikere som Monty Python. I år er han også nominert til to viktige amerikanske tegneseriepriser, Harvey og Eisner.

- Bare det å bli nominert er jo en ære, sier han.

  • Inntil videre må du nok kjøpe papirutgaven av Dagbladet hvis du ønsker å lese «Mjau Beibi», men det er vel verdt pengene!
FJORÅRETS NEST BESTE INTERNASJONALE TEGNESERIE: Dette er første stripen Dagbladet trykker av sin nye gjesteserie «Mjau Beibi». Den har et litt uvanlig format, siden vi gjerne ville publisere den så stort som mulig.
GJEST: John Arne Sæterøy er gjestetegner i Dagbladet fra i dag.