Jay Leno skal lede Nobelkonserten

Kommer til Oslo.

(Dagbladet): Den 65 år gamle amerikanske komikeren, som er best kjent for 22 års progamledelse i det populære NBC-talkshowet «The Tonight Show», har fått æren av å lede årets nobelkonsert.

- Ikke noe er som å bli vekket midt på natten av folk med norsk aksent som forteller at du er valgt til å lede Fredspriskonserten, sier leno ifølge en pressemelding fra Nobelinstituttet.

- Det er virkelig en ære og jeg skal gjøre alt jeg kan for ikke å gjøre skam på meg selv eller hjemlandet mitt. Dessuten kan jeg ikke vente med å forlate Los Angeles og 30 grader til fordel for Oslo og Norge midt på vinteren, sier han.

Konserten går av stabelen i Telenor Arena på Fornebu den 11. desember, med A-ha og Aurora Aksnes blant artistene som skal opptre.

Det er fortsatt ikke annonsert flere artister til konserten, som arrangeres til ære for årets prisvinnere i den såkalte tunisiske kvartetten for nasjonal dialog og den første etter arrangørene i Nobelinstituttet annonserte at de flytter ut av Oslo Spektrum for å kunne tilby flere og billigere billetter.

Nye produsenter Tidligere i år ble det kjent at konserten har slitt med økonomien, og sagt opp avtalen med den internasjonale underholdningsgiganten IMG om distribusjon og sponsorarbeid.

Nå skal den produseres av det norske eventyrået Gyro i samarbeid med tv-produksjonsavdelinga til norske Warner Bros, det tidligere Eyeworks. Internasjonalet skal den streames på Youtube. I det nye konseptet skal det være færre, men mer kjente artister på scenen.

I fjor var det artisten Queen Latifah som ledet konserten, og før det var det i 14 år kjente Hollywood-skuespillere fra Meryl Streep, Anthony Hopkins og Liam Neeson til Uma Thurman, Sarah Jessica Parker og Helen Mirren som hadde jobben.

Leno er imidlertid ikke den første talkshowverten på Nobel-scenen - det var Oprah Winfrey, som ledet showet i 2004 sammen med Tom Cruise.

Høyt tempo Det er bare halvannet år siden Leno mer eller mindre frivillig måtte overlate «The Today Show» til Jimmy Fallon.

Siden har han, etter eget utsagn til People, holdt koken oppe med mer enn 200 stand up-opptredener i året, ofte til veldedige formål, og nylig var det premiere på den bilinteresserte amerikanerens nye program «Jay Leno's Garage».

I 1996 ga han ut sin selvbiografi og titlet den «Leading With My Chin», eller «Med haka først» som kunne vært en norsk variant.