Jazz, Beatles og Kate Bush

Albumnytt fra Molde-aktuelle Louis Sclavis Atlas Trio og sangerne Roberta Flack og Theo Bleckmann.

MULTIKUNSTNER: Theo Bleckmann er sanger, komponist, performancekunstner og underviser i vokalteknikkk på flere universiteter i USA. Nå har han laget plate med Kate Bush-repertoar. FOTO: JÖRG GROSSE GELDERMANN/NEXT
MULTIKUNSTNER: Theo Bleckmann er sanger, komponist, performancekunstner og underviser i vokalteknikkk på flere universiteter i USA. Nå har han laget plate med Kate Bush-repertoar. FOTO: JÖRG GROSSE GELDERMANN/NEXTVis mer

ALBUM: Franske Louis Sclavis Atlas Trio står på årets moldejazzprogram, og når klarinettist Sclavis (59), tangentmann Benjamin Moussay og el-gitarist Gilles Coronado stiller til konsert neste fredag, er det overveiende sannsynlig med repertoaret fra det nye albumet «Sources» som utgangspunkt for musiseringen.

Det lover i så fall det beste for en original og vidtfavnende musikkopplevelse.

LOUIS SCLAVIS ATLAS TRIO: Moldejazzaktuell og mangfoldig.
LOUIS SCLAVIS ATLAS TRIO: Moldejazzaktuell og mangfoldig. Vis mer

Å SI at trioens klangpalett — klarinett og bassklarinett hos Sclavis, piano, Fender Rhodes og synther hos Moussay, diverse gitarlyder hos Coronado — er velfylt, er bare begynnelsen. Sclavis har også skrevet variert låtmateriale for trioen, som dermed høres ut som en finstemt moderne kammertrio i det ene øyeblikket, for i det neste å låte som et tungrockband i drivende groovemodus eller en hel liten frijazzfestival før lydlandskapet vider seg ut i helt andre, ofte stemningsfulle bilder.

Den mørke, lett melankolske klarinettskyggen er oftest til stede, men også atskillig lekelyst gir seg klare utslag i dette tette samspillet, som beveger seg så uanstrengt mellom det noterte og improviserte at det oftest er umulig å si hva som er hva.

«Hello Earth!»

Theo Bleckmann

5 1 6
Plateselskap:

Winter & Winter/Musikklosen

Se alle anmeldelser

ROBERTA Flack (73) og Theo Bleckmann (46) er begge sangere, amerikanske og plateaktuelle, og begge har speidet over havet etter materiale for sine nye album.

Roberta Flack har gått til Beatles-sangboka med den helt legitime hensikt å gjøre et dusin av de velkjente låtene til «sine», og på «Let It Be Roberta» lykkes hun delvis med å supplere de klassiske originalversjonene av bl a «In My Life», «Hey Jude» og «The Long And Winding Road» med relevante 2012-versjoner.

ROBERTA FLACK: Sober, men ujevn runde med Beatles-klassikere.
ROBERTA FLACK: Sober, men ujevn runde med Beatles-klassikere. Vis mer

Den fabelaktige stemmen fra «The First Time Ever I Saw Your Face» og «Killing Me Softly» kan fortsatt formidle en tekst på utsøkt vis, og lett «jazzinformerte» poparrangementer med forsiktige reharmoniseringer passer den utmerket.

Mindre vellykket er de moderne/hippe grepene på eksempelvis «I Should Have Known Better» og «If I Fell», men Roberta Flack skal ha for å ta tak i popmusikkens kanskje mest umulige og emosjonelt beskyttede covermateriale på sobert vis.

«Hello Earth!»

Theo Bleckmann

5 1 6
Plateselskap:

Winter & Winter/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Yoko Onos velsignelse er trykket på coveret; hva Paul McCartney og Ringo Starr måtte mene, oppgis ikke.

TYSKFØDTE Theo Bleckmann har valgt seg Kate Bush som kilde, og styrer klokelig utenom «Babooshka» og «Wuthering Heights» i låtutvalget på «Hello Earth!». Vokalfenomenet Bleckmann, som samarbeider med «alle» fra San Francisco Symphony Orchestra via Meredith Monk og John Zorn til Sissel Vera Pettersen, har med seg Skúli Sverrisson og John Hollenbeck i bass/trommer-kompet, videre pianisten/tangentmannen Henry Hey og el-fiolinisten/gitaristen Caleb Burhans, og selv om heller ikke «Hello Earth!» er noen utpreget jazzplate, spilles - og ikke minst synges — det med en frihet i forhold til originalversjoner som inngår i jazzidiomet.

 THEO BLECKMANN: Kate Bush i beste hender og strupe.
THEO BLECKMANN: Kate Bush i beste hender og strupe. Vis mer

Kate Bush — for enkelte selve prototypen på en kunstpopartist med dype psyko-tekster, sylskarp diksjon og enkle så vel som rebusaktige melodier — later til å passe Bleckmann som hånd i hanske.

Han boltrer seg der mindre gode sangere ville gått seg bort i løpet av tre takter, fraserer som alt fra crooner til kabaretartist med imponerende tonekontroll, og virker gjennomført god i alt han foretar seg. Medmusikerne er både effektive kulissemakere og stemningsbyggere gjennom denne skiftende, intelligente og enkelte ganger usigelig vakre musikktimen der «And Dream of Sheep» er den aller vakreste sangen av dem alle.

«Hello Earth!»

Theo Bleckmann

5 1 6
Plateselskap:

Winter & Winter/Musikklosen

Se alle anmeldelser