Jazz, droner og sensur

Amerikansk veteranskribent forlater jazzmagasin i protest.

b>SISTE: Nat Hentoffs siste JazzTimes-artikkel sto i novemberutgaven i år. Et redigeringsgrep fikk veteranspaltisten til å slutte i protest.
b>SISTE: Nat Hentoffs siste JazzTimes-artikkel sto i novemberutgaven i år. Et redigeringsgrep fikk veteranspaltisten til å slutte i protest. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JAZZJOURNALISTIKK: Desemberutgaven av det amerikanske magasinet JazzTimes manglet for første gang på lenge den faste avslutningsartikkelen, Nat Hentoffs «Final Chorus» («Siste solo»). Forklaringen sto å lese slik i sjefredaktør Lee Mergners leder:

«I sin siste spalte for magasinet skrev Hentoff om en 20 år gammel gitarist, Armand Hirsch. I artikkelen hans redigerte vi bort en setning om hvordan jazzen vil leve videre....med mindre, noe som er mulig, menneskene blir blåst av jordas overflate etter hvert som flere og flere nasjoner følger vårt voksende eksempel, utvikler førerløse fly — droner — og andre instrumenter for robotisert krigføring.»

Mergner fortsetter:

«Vi mente at denne ytringen var helt perifer i forhold til temaet for artikkelen, en ung utøver på vei opp og fram. Hentoff betegnet kappingen som sensur snarere enn god gammeldags redigering og sa at han ikke kunne bidra til magasinet lenger. Ikke desto mindre er vi takknemlig for hans bidrag gjennom de siste 12 åra og ønsker ham alt godt.»

PERIFERT eller ei, redigering eller sensur — en ting er i alle fall klart: Du setter ikke ustraffet munnkurv på Nat Hentoff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer