Jazz-duo med ny festival

«Mozart utenpå, jazz inne i eller omvendt,» lokker brosjyren når cellisten Øystein Birkeland og saksofonisten Bendik Hofseth inviterer til ESSENS 1998 - den første jazz- og kammermusikkfestivalen i Gamlebyen i Fredrikstad - fra 19. til 22. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det begynte med at jeg gikk tur i Gamlebyen 1. mai i fjor og ble overveldende inspirert. Så spurte jeg Bendik om han ville være med på å lage en kammermusikkfestival, sier en entusiastisk Øystein Birkeland.

- Og jeg har lenge ønsket meg en festival der vi kunne kombinere de gode komponistene med de gode utøverne i europeisk jazz. Skape musikalske møter mellom dem som jobber i grenseområdet mellom interpretasjon og improvisasjon i en intim, konsertal form, helst akustisk, sier Bendik Hofseth, og presenterer den felles vyen: at det skal oppstå ny musikk i og med at musikerne øver sammen med komponisten til stede.

- Men det er ikke meningen å «jazze opp» kammerrepertoaret?

- Nei, sjangerne skal stå for seg. Men i tillegg skal det skje nye ting. Og det er viktig at musikere som tradisjonelt tilhører hver sin leir får sjansen til å øve og utvikle musikk sammen der dét er naturlig, sier Birkeland. Både han og Hofseth mener at jazz- og kammermusikere føler et sterkt slektskap og at litt murbrekking er på sin plass.

- Hvem kommer, og hva skal spilles hvor?

- Fra den klassiske siden: fiolinistene Terje Tønnesen og Pär Enoksson. Og Henning Kraggerud, men her som bratsjist, videre den ungarske pianisten Peter Nagy, slagverkeren Hans Kristian Kjos Sørensen og meg selv, sier Birkeland, mens Hofseth lanserer sine medjazzmusikere: Misha Alperin, Arkadij Shilkloper og Sergej Starostin - kjent som Moscow Art Trio - samt Anders Jormin og Audun Kleive.

- Kirken, som rommer 600 tilhørere, blir hovedlokale, men også Bystyresalen og Balaklava tas i bruk, opplyser Hofseth. Og lover musikk av så vel Sjostakovitsj, Dvorak, Janacek, Schnittke, Hindemith, Brahms, Brustad og Prokofiev som Hofseth, Alperin og ikke minst Helge Iberg, som får urframføring på et bestillingsverk for Rikskonsertene.

- Vi har møtt enestående velvilje fra både lokale myndigheter, sponsorer og ulike kulturfond, og med de fabelaktige omgivelsene i Gamlebyen tror vi dette kan utvikles til å bli en flott festival, slutter de to ildsjelene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer