Jazz-Foss

Per-Kristian Foss åpnet Kongsberg-jazzen hvor Tungtvann skal friske opp.

Finansminister Per-Kristian Foss (H) sto for den verbale åpningen og tenorsaksofonisten Joshua Redman for den musikalske åpningen av årets jazzfestival på Kongsberg. Amerikaneren Redman er et av de mange «tunge» utenlandske jazznavn på Kongsberg i år. Den glitrende pianisten McCoy Tyner, som i sin tid var pianist i John Coltranes berømte kvartett, spiller sammen med vibrafonisten Bobby Hutcherson.

Også en annen amerikansk pianist, Uri Caine, stiller på Kongsberg med trio i år. Caine har opptrådt i mange ulike musikalske konstellasjoner, fra mer tradisjonell til avantgardepreget jazz. Han har også beskjeftiget seg med mestere innenfor den europeiske klassiske musikktradisjonen. Og hvis vi ikke husker feil, gjorde han en innspilling av Bachs Goldbergvariasjoner for ikke så lenge siden.

Kongsbergfestivalen har tradisjonen tro et eget blues-program. Koko Taylor fra USA er en av dagens fremste «bluesladies». Norske Vidar Busk har gjort stor lykke her til lands med sin bluesgitar, og han blir å høre på Kongsberg.

For å være i pakt med tiden, forsøker Kongsberg-festivalen å oppdatere seg og trekke til seg nytt publikum med andre former for musikk enn jazz og blues. Rapperne i den nordnorske gruppa Tungtvann er et eksempel på det.

(NTB)

ÅPNET JAZZ: Finansminister Per Krstian Foss åpnet Kongsberg Jazzfesival 2002. En travel minister rakk så vidt å være med en liten tur i barnetoget som markerte åpningen.