20150611 Pål Nordseth har laget bok om Kongsberg Jazzfestival. Jazz på trass. Jazzpåtrass  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
20150611 Pål Nordseth har laget bok om Kongsberg Jazzfestival. Jazz på trass. Jazzpåtrass Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Jazz på trass i 50 år, nå også i tekst og bilder

Wandrups utvalgte: Flott minnebok fra Kongsberg Jazzfestival.

BOK: I dag starter Kongsberg Jazzfestival. I fjor var det 50 år siden eventyret begynte, og i den anledning kommer et minnealbum av en bok, skrevet med inspirert penn av Dagblad-kollega Pål Nordseth.

For folk som i en eller flere perioder har vært Kongsberg-publikum, er denne boka et must; full av bilder, anekdoter, memorabilia, personlige vitnesbyrd og lister over artister som vekker hukommelsen til live.

Det er liksom ikke grenser for hvem som har vært på Kongsberg av legendariske artister, ikke minst i den perioden jazz?en var full av sterke nyskapere.

Personlig har jeg fantastiske minner med folk som Charles Mingus, Sonny Rollins, Art Pepper, Betty Carter, Lars Gullin, Don Cherry, Woody Shaw og Freddie Hubbard (som så vidt jeg husker avsluttet oppholdet i Norge med kappspilling på Club 7), Billy Cobham (som spilte så høyt at folk forlot konserten, like fullt hadde jeg en kamerat som sov seg gjennom det hele) og Elvin Jones (særdeles svett og temperamentsfull både før, under og etter konserten).

Slike opplevelser piskes opp under lesningen av boka, som er ført helt fram til fjorårets festival, med Stevie Wonder på plass.

Det er påfallende at antall fargebilder øker på etter hvert. Selv liker jeg best de gamle. Jazz er liksom en svart/hvitt-sjanger.

Ellers er alle sider ivaretatt, fra barnivalen til udødelige øyeblikk, pluss omtaler av alle aktører, spalter fra trofaste reportere som for eksempel Terje Mosnes, portrett av Randi Hultin og lister over mer og mindre framtredende gode hjelpere opp gjennom åra.

Tidligere i uka var det bokbad klokka ett med forfatter Pål Nordseth og utgiver Kjell Gunnar Hoff, før byen har eksplodert med alt fra Ila Auto til Van Morrison, fra De Lillos til Brad Meldau, fra Bare Egil Band til Joe Lovano.

De neste femti starter nå.