Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jazz-Silje gjør sensuell vri på OnklP

Vi anmeldte «Hver gang vi møtes» låt for låt.

INNSMIGRENDE: Silje Nergaard gjør sin fineste tolkning så langt i «Hver gang vi møtes». Foto: TV2
INNSMIGRENDE: Silje Nergaard gjør sin fineste tolkning så langt i «Hver gang vi møtes». Foto: TV2 Vis mer

Rapperen OnklP har «finta seg inn» i «Hver gang vi møtes», som han sier, og i kveld er det han som er hedersgjest i TV2-programmet. Utfordringen er at låtene hans ikke akkurat er felleseie, dessuten ble programmet tatt opp før superhiten «Styggen på ryggen». Her er vår vurdering av de andre artistenes versjoner:

Bjarne Brøndbo:
«Fredag» (Egil Berntsen, Carl Hovind / Pål Tøien, Jonny Engdal Silseth)
Ein, zwei, drei... Det er første gang en OnklP-låt er framført på trekkspill. «Fredag» er en feiring av at det er helg, kanskje uka har sugd skikkelig. Det er en livefavoritt for OnklP og et krav fra fansen, og den bør i utgangspunktet passe en helgefeirer som D.D.E.-Bjarne. Og trønderen prøver så godt han kan, han legger til og med inn noen egne referanser, sin egen vri på teksten og et par «yo». Men OnklP som tysk ompamusikk, i en «fest på lokkalet»-variant med sigøynervri og en liten duft av Kaizers Orchestra, er ingen god idé. Det er også noe med tekstuniverset som, Brøndbos solide fest-erfaring til tross, blir lite troverdig.

Jonas Fjeld:
«Du eller jeg» (Mads Lie Skåre / Tøien, Silseth)
Jonas Fjeld lette etter en låt med et refreng, og fant «Du eller jeg» - som har fått en plass på OnklPs eget «kleinometer» på grunn av en dose selvmedlidenhet. Fjeld er like spent som OnklP. Valget av låt - og framføringen - understreker hvor vanskelig det kan være å  gjøre treffsikker rock av rap. Det er derfor det er forskjell på duoen Jaa9 & OnklP og bandet OnklP & De fjerne slektningene. Det er mye tekst, og det er en del av problemet. Men det er kult at Fjeld plugger inn elgitaren, og han trøkker til med en versjon som sjangermessig kan minne om hans egen låt «Texas-Jensen» fra 1992.

Inger Lise Rypdal:
«Glir forbi» (Skåre /Tøien, Silseth)
Inger Lise har skrevet om «Glir forbi» og gjort den til sin, og hun rapper på totning! Og OnklP koser seg! Dette er «babyen» til Jaa9 & OnklP, et slags comeback og en stor hit - og kanskje duoens beste låt. Den er enklere å ta enn mange andre, fordi den har et tydelig poprefreng som bærer mye av låten. Inger Lise leverer en myk og «kvinnelig» versjon full av sjarm. Kanskje ikke verdens mest troverdige rap, men hun skal ha for at hun tar utfordringen.

Thom Hell:
«Uten grunn» (Skåre /Tøien, Silseth)
Thom Hell har valgt en myk tilnærming, som vanlig, og det funker. Teksten sier ganske mye om OnklP, men det er noe Hell sier at også han kan relatere seg til. Den har en slags flow, men på en helt annen måte enn når Jaa9 & OnklP gjør låten - som for øvrig er en av OnklPs personlige favoritter. Den bygger seg fint opp fra en forsiktig start, en slags «sakte rap» som det sømmer seg en sindig sørlending, til en avslutning med godt driv. Han er fortsatt i Hell-universet og får det til å klinge overraskende fint, til tross for at det i utgangspunktet er en rap med mye tekst. Hell begynner å finne formen nå.

Silje Nergaard:
«Panderosa» (Larsson, Lande /Tøien)
Oj, trekkspill igjen, og uten at Bjarne Brøndbo drar i belgen! Men det er til å forstå, når vi nå beveger oss i retning franske chansons og kabaret, eller er det tango? Silje synes det er «kult å henge med OnklP», og kanskje det har gjort henne ekstra motivert til å gjøre sin beste innsats så langt i serien. Den ferske låten fra debuten til hans nye suksessprosjekt, OnklP & De fjerne slektningene, er sensurert med tanke på at barna skal slippe å høre mamma banne, men den tar ikke skade av det. Jazz-Silje gir den en sensuell overhaling som kler henne perfekt og tar den til en annen dimensjon. «Jeg tror alt Silje tar i blir til gull», sier onkelen, og her glitrer det virkelig. Lene Nystrøm:
«Myk landing» (Larsson, Lande /Tøien, Lande)
Superhiten «Styggen på ryggen» kom for seint for «Hver gang vi møtes», men den er effektfullt lagt inn bak praten. Lene har valgt «Myk landing» fra albumdebuten, som kom i mai. Dette er ifølge OnklP ham på sitt snilleste, men Lene gjør en punka versjon med klare begrensninger. Det virker som hun prøver veldig, men ikke helt får det til. Mens onkel og slektningene lander den relativt mykt (så soft at P3 først ikke ville ha den), blir dette bare masete - punk eller ikke. OnklP er ingen stor sanger, men det er heller ikke Lene i dette formatet.

Men låten betyr mye for Pål «OnklP» Tøien, som er meget fornøyd med kvelden. Og han er ærlig. «Så jævla fet er jeg ikke», er hans siste ord. Likevel har han helt sikkert fått noen nye venner, ikke minst på grunn av sin åpenhet og oppriktighet.

Neste uke er Silje Nergaard hedersgjest.

GUTTEN I RØYKEN: Rapperen OnklP (Pål Tøien) er hedersgjest i «Hver gang vi møtes» i kveld.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
GUTTEN I RØYKEN: Rapperen OnklP (Pål Tøien) er hedersgjest i «Hver gang vi møtes» i kveld. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer