STJERNE: Ibrahim Maalouf er en av dagens store stjerner i fransk jazz. Hans nyeste plate er en fortolkning av Lewis Carrolls klassiske bok "Alice i eventyrland". Foto: Oliver Albels/Wikipedia Commons
STJERNE: Ibrahim Maalouf er en av dagens store stjerner i fransk jazz. Hans nyeste plate er en fortolkning av Lewis Carrolls klassiske bok "Alice i eventyrland". Foto: Oliver Albels/Wikipedia CommonsVis mer

Jazz-stjerne på sporet av Alice i eventyrland

Wandrups utvalgte: Suveren jazzplate med kraftfull sanger.

CD: Hva kan man ikke gjøre med musikk? Ibrahim Maalouf, født i krigens Beirut i 1980, men vokst opp i Paris, er en av de mest spennende musikerne på den europeiske jazz-scenen.

I 2011 fikk han i oppdrag fra festivalen Ile de France å lage en musikal bygd på Lewis Carrolls klassiker «Alice i eventyrland» (1865).

Denne fantastiske fortellingen er en forløper for surrealismen og absurdismen. Den er blitt tolket av alle fra Walt Disney til rockgruppa Jefferson Airplane, og nå kommer jazzutgaven.

Den fantasifulle trompeteren og for øvrig klassisk utdannede Maalouf inviterte rapperen Osmo Puccino til å fordra tekstene, mens han selv skapte et verk i 15 satser som i tråd med Alice?s ekspedisjon i underjorden svinger innom de mest overraskende og fantastiske åpenbaringer.

Du må ikke forstå fransk for å nyte Puccinos dype, dynamiske resitasjoner, mot en bakgrunn som svinger fra glidende, cinematiske toner fra et barnekor til partier med et 30 musikere stort klassisk orkester, fra fabelaktige solopartier, blant andre med Maalouf, til underlige, drømmende melodiføringer og mystiske stemninger.

Et møte på 150 års avstand mellom to kreative sjeler, Carroll og Maalouf, to visjonære mennesker som er i stand til å omsette drømmer til eksplosiv, undrende og overraskende kunst.