Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ja(zz), vi cruiser

SS«ENCHANTED ISLE»/Dagbladet: Hallo, mandags-Norge! Dagbladets Jazzcruise 99 kaller fra snøfrie trakter der ingen aner hvem som vant VM-femmila eller Melodi Grand Prix. Her ute i Mexicogolfen råder bokstavelig talt andre toner og temperaturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For om bord på SS «Enchanted Isle»- 23000 tonn fiiin gammel dame med sexy svai og imøtekommende kurver - cruiser denne uka 280 nordmenn, 250 amerikanere, fem dansker og ingen svensker under høy himmel og ikke ubetydelig forfriskningspress.

Under myndig musikalsk reiseledelse ved Knut Borge, jazzens svar på Encyclopedia Britannica og Victor Borge i én og samme person, stevner vi sørover akkompagnert av fremragende musikere fra Norge, Danmark og New Orleans, og tro det eller ei: Savnet av blå Swix er til å bære.

Ulykke

Ved avreise fra New Orleans lørdag ettermiddag var det så vidt båten bar. En fullastet oljetanker fikk motorstopp, ble tatt av strømmen og rakk å senke to losbåter og et halvt dusin lektere før den slo hull i skroget og sendte tonnevis av olje ut i elva. En alvorlig kaptein Jens W. Thorn på «Enchanted Isle» innkalte til orienteringsmøte og et kollektivt norsk-amerikansk-dansk sukk ved tanken på et ukelangt jazzcruise ved kai i New Orleans pustet gjennom skipets korridorer. Men bare halvannen time seinere kom gledesmeldingen: «Elva er åpen, vi går!»

Og mens en ildrød Louisiana-sol myklandet i blygrågule skyer på vesthimmelen over New Orleans, og mens Gregg Stafford, en av byens fineste yngre trompetere, dro i gang sitt Young Tuxedo Jazz Band i «Royal Garden Blues», seg «Enchanted Isle» ut på mektige Mississippi, snudde elegant i de strie vannmassene under Huey P. Long Bridge og tok fatt på de nesten 20 milene ut mot Mexicogolfen.

På akterdekket bød 75-årige Helen Arlt, en institusjon i byens jazzmiljø, opp til paraplydans etter mønster av gateparadenes «second liners», servitørene løp som om de hadde Thomas Alsgaard i hælene.

Swing on

Før vi for alvor fikk natta i hodet, hadde Jens Wendelboes Crazy Energy Quartet og danskenes store tenorist, Jesper Thilo, satt ytterligere swing på overflatecruisningene, og i trygg visshet om at eventyret bare så vidt har begynt, fant Deres utsendte det opportunt å tørne inn ved seks eller var det tolv glass, mens lufta ennå var fløyelsmyk. Ytterligere rapporter, føremeldinger, musikalske betraktninger etc. kan påregnes i kommende dager, men for denne gang: Swing on.

75 år gamle Helen Artl er en institusjon i New Orleans' Jazzliv, og ledet an i paraplydans på akterdekket.
UT PÅ MISSISIPPI: Greg Stafford og hans Young Tuxedo Jazz Band slo an tonen på Dagbladets Jazzcruise 99.