GIGANTER:  John Coltrane (tv) spilte i Miles Davis «første store kvintett» før han startet sitt eget band. Nå er begge ute i nye cd-bokser med opptak fra miodten av 1960-tallet. Foto: Columbia/Legacy.
GIGANTER: John Coltrane (tv) spilte i Miles Davis «første store kvintett» før han startet sitt eget band. Nå er begge ute i nye cd-bokser med opptak fra miodten av 1960-tallet. Foto: Columbia/Legacy.Vis mer

Jazzbokser til begjær

John Coltranes svanesang og Miles Davis' «andre store kvintett» på europaturné.

CD-BOKSER: I skyggen av nedlastingsskya lever vi i de ompakkede cd-gjenutgivelser tid, og blant musikere som er anrettet på boks i det siste, finner vi to av jazzens store stilskapere og bandledere, John Coltrane (1926-67) og Miles Davis (1926-91).

FOR Coltranes del handler det om femte og avsluttende runde i serien «The Impulse! Albums», som Sony startet i 2007. «Volume Five» teller albumene «Transition», «Sun Ship», «Live in Seattle», «Infinity» og «Concert in Japan», plater som ble innspilt i 1965 og 1966, men utgitt først på 70-tallet etter Coltranes død.

Dette er perioden etter milepælalbumet «A Love Supreme», der saksofonisten til å begynne med ennå har den berømmelige kvartetten med McCoy Tyner (piano), Jimmy Garrison (kontrabass) og Elvin Jones (trommer) intakt.

JOHN COLTRANE: Ujevnt, men fascinerende fra saksofonistens siste periode.
JOHN COLTRANE: Ujevnt, men fascinerende fra saksofonistens siste periode. Vis mer

Men en søkende Coltrane er i bevegelse, og henter i tillegg inn unge, avantgardeorienterte musikere som saksofonisten Pharoah Sanders og trommeslageren Rashied Ali som medspillere i et atonalt, rytmisk fritt og noen ganger ekstatisk uttrykk, hinsides den melodi- og fast rytme-forankrede ekspresjonismen som til da hadde vært Coltrane-kvartettens varemerke.

«Sun Ship» og «Transition» dokumenterer den klassiske Coltrane-kvartettens siste periode, mens Sanders supplerer kvartetten på «Live in Seattle» sammen med bassklarinettisten Donald Rafael Garrett. Han er også med på konsertopptaket fra Japan, der Alice Coltrane, saksofonistens hustru, og Rashied Ali har overtatt etter Tyner og Jones på piano- og trommekrakken.

«THE IMPULSE! ALBUMS: VOLUME FIVE» byr altså på både ekspresjonisten og avantgardisten Coltrane. Begge er like krevende og like givende i sin intense utfoldelse, men særlig den siste er på offensiven i lange soloforløp som synes å nærme seg primalskriket.

«Live in Europe 1967» (The Bootleg Series Vol. 1)

Miles Davis Quintet

5 1 6
Plateselskap:

Columbia/Legacy/Sony

Se alle anmeldelser

Boksen inkluderer også det i sin tid kontroversielle albumet «Infinity».

Basis for denne plata er demo-opptak med kvartetten fra 1965/66 som Alice Coltrane i ettertid «utvidet» med strykere, orgel, harpe og andre instrumenter, noe som ga musikken et helt annerledes orkestralt og eksotisk uttrykk.

Felles for alle de fem platene er imidlertid at de, tross en slags «underveis-og-uferdig»-følelse, også gir fascinerende innsikt i hvor inderlig og hudløst en av jazzhistoriens mest utrettelige fornyere søkte åndelig tilknytning med en styrende allmakt gjennom musikken sin i de åra som skulle bli hans siste.

MILES DAVIS QUINTET: Radio og tv-opptak fra uskyldens tid.
MILES DAVIS QUINTET: Radio og tv-opptak fra uskyldens tid. Vis mer

MILES DAVIS' «andre store kvintett» - Miles, trompet; Wayne Shorter, saksofoner; Herbie Hancock, piano; Ron Carter, kontrabass; Tony Williams, trommer — holdt det gående som verdens ledende jazzband fra slutten av 1964 til våren 1968, og er godt dokumentert på mange «offisielle» studioalbum, bl a «Nefertiti», «E.S.P.», «Sorcerer» og «Miles Smiles».

Konsertopptak har det vært færre av («Miles in Berlin», «Live at the Plugged Nickel»), men det har eksistert en del «bootlegs», noe som har fått plateselskapet Columbia/Legacy/Sony til å «ta en Dylan» og sørge for å få utgitt disse piratopptakene som ordinære, lydrestaurerte album.

DEN første boksen i «The Bootleg Series», «Live in Europe 1967», kom i høst og består av tre cd'er pluss en dvd med radio- og tv-opptak (s/h) fra konserter i Europa i 1967. På settlista står bl a «Footprints», «Agitation», «Masqualero», «I Fall In Love Too Easily», «'Round Midnight», «On Green Dolphin Street» og «Gingerbread Boy», og siden det er snakk om flere konserter, vil boksen kunne utløse timer av detaljsammenliknende analysefryd for blodfans av kvintetten. For andre vil den være et møte med et legendarisk band som tidvis er på sitt beste, med alt hva det innebærer av soli og samhandling på supernivå.

«Live in Europe 1967» (The Bootleg Series Vol. 1)

Miles Davis Quintet

5 1 6
Plateselskap:

Columbia/Legacy/Sony

Se alle anmeldelser

Dessuten er de troskyldige tv-produksjonene i kornete svarthvitt en nesten rørende påminnelse om musikkformidling på fjernsyn før MTV.

Og ingen skal komme og si at ikke Miles & co tok seg pent ut i dress noen måneder før 1968 opprant og snudde opp-ned på både musikk, klesdrakt og det meste annet.