Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jazzens giganter på den siste turneen gjennom Europa

Wandrups utvalgte: Sterk CD-boks med Miles Davis og John Coltrane.

KIND OF BLUE: Året før den siste Europa-turneen ble den fabelaktige klassikeren "Kind of Blue" spilt inn. Fra venstre Bill Evans, Miles Davis, Cannonball Adderley og John Coltrane.
KIND OF BLUE: Året før den siste Europa-turneen ble den fabelaktige klassikeren "Kind of Blue" spilt inn. Fra venstre Bill Evans, Miles Davis, Cannonball Adderley og John Coltrane. Vis mer

CD-BOKS/LP: John Coltrane prøvespilte for Miles Davis første gang i 1955. I sine liner notes til den ferske fire CD’ers utgivelsen «Miles Davis & John Coltrane - The Final Tour», den sjette i den såkalte bootleg series, var et av Miles Davis’ fortrinn evnen til å «forutse musikalsk storhet». Han var i stand til å se et talent «før det nådde full modenhet».

DEN SISTE TURNEEN: Miles Davis og John Coltrane dro på Europa-turne etter innspillingen av det ikoniske jazzalbumet "Kind of Blue".
DEN SISTE TURNEEN: Miles Davis og John Coltrane dro på Europa-turne etter innspillingen av det ikoniske jazzalbumet "Kind of Blue". Vis mer

«John Coltrane var Miles’ første og største oppdagelse,» skriver Kahn, noe han trolig har rett i. Coltrane vokste i de fem åra han var knyttet til Miles og ble en av musikerne på et av tidenes mest sagnomsuste album, «Kind of Blue» fra 1959. Året etter dro fem av deltakerne på dette albumet på en turne i Europa, og det er den som er dokumentert på den nye boksen.

For et lag! Miles Davis, John Coltrane, Wynton Kelly på piano, Paul Chambers på bass og Jimmy Cobb på trommer. De som ikke var med, var Cannonball Adderly og Bill Evans. Opptakene er fra Paris, København og Stockholm. København-opptaket blir også utgitt på LP.

INSTRUMENTENE: John Coltranes sax og Miles Davis' trompet på utstilling i Montreal 2010. Foto: NTB Scanpix
INSTRUMENTENE: John Coltranes sax og Miles Davis' trompet på utstilling i Montreal 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«So What» og «All Blues» fra «Kind of Blue» blir spilt. I tillegg flere standardlåter, herlig musikk, pluss et intervju med Coltrane fra Stockholm. Etter denne turneen gikk alle inn i andre faser. Avslutningen i Paris skal ha vakt skandale da Coltrane gikk sine egne veier og spilte eviglange soloer som delte publikum i begeistring og forargelse. Noen responderte med høylydt piping.

Jeg husker en anekdote. På et visst tidspunkt ble Miles lei av at Coltrane spilte disse lange soloene. Han sa fra. «Kan ikke noe for det,» sa saksofonisten. «Jeg blir revet med, klarer ikke slutte.» Miles hogger blikket i ham, og spør: «Har du noen gang forsøkt å ta hornet vekk fra munnen?»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling