Jazzer for Varg Veum

BERGEN (Dagbladet): 15. oktober fyller Varg Veum 60 år. Da kommer forfatter Gunnar Staalesen med en ny roman der intrigen foregår i jazzmiljøet. Derfor spilles det også inn en CD for anledningen.

Varg Veum har fått hvile lenge nok. Det har gått seks år siden Gunnar Staalesen kom med novellesamlingen «De døde har det godt» og sju år siden forrige kriminalroman, «Skriften på veggen». I mellomtida har den populære forfatteren blant annet gitt ut 1900-trilogien om Bergen.

- Jeg har fått tilbake Veum-feelingen og tror det blir en lengre periode med ham nå, sier Staalesen.

Jazzkafé

Høstens roman har fått tittelen «Som i et speil». Selv om Varg Veum fyller 60 år, vil han bare så vidt ha passert 50 år i boka som kommer på bursdagen. Intrigen foregår i Bergen, på Ustaoset og Sveio i 1993.

I jazzkafeen i restauranthuset Den stundesløse skjer noe som også trekker historien tilbake til jazzklubben på Møhlenpris i Bergen på 1960-tallet.

- Leserne vil nok se at noe av stilen fra trilogien kommer igjen i høstens bok. Denne gangen ble det også en fin anledning til å lage lydspor til boka. Jeg er glad for å ha fått med meg noen av landets beste jazzmusikere, Jan Kåre Hystad (saksofon), Dag Arnesen (piano), Frank Jakobsen (slagverk) og Sigurd Ulveseth (bass).

«Detektivlåter»

På plata blir det standard jazzlåter som «Body & Soul», «Stardust» og «Prelude To A Kiss» og det Staalesen kaller detektivlåter, som «The Night Is Blue» og «Misterioso».

- Det blir stort sett slentrende storbyjazz og sentimentale ballader. Jeg skal skrive en original Veum-tekst til coveret, forteller Gunnar Staalesen.

Plata blir spilt inn i disse dager og vil bli gitt ut samtidig med boka - med et cover som matcher av den grafiske formgiveren Augon Johnsen.