SAMSPILT:  Bjørn Alterhaug Quintet, f.v. Vigleik Storaas, Alterhaug, Frode Nymo, John Pål Inderberg og Erik Nylander. FOTO: TERJE MOSNES
SAMSPILT: Bjørn Alterhaug Quintet, f.v. Vigleik Storaas, Alterhaug, Frode Nymo, John Pål Inderberg og Erik Nylander. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

Jazzettermiddag for festivalhistorien

Bjørn Alterhaug Quintet satte standard på Herr Nilsen under Oslo Jazzfestival.

Et par år etter utgivelsen av det utmerkede albumet «Songlines» kom Bjørn Alterhaug Quintet til Oslo Jazzfestivals intimscene, Herr Nilsen, med deler av repertoaret «live» i går ettermiddag.

Blant dem som stappfylte klubben var en rekke musikerkollegaer av Alterhaug, inkludert den trønderske jazz- og gammeldansmusikknestor Asmund Bjørken som fylte 78 år denne dagen.

Men det var på ingen måte nødvendig å være verken trønder eller kollega for å fryde seg uhemmet over konserten.

Hilste til Konitz
Bandet — i tillegg til kontrabassmester Alterhaug barytonsaksofonist John Pål Inderberg, altsaksofonist Frode Nymo, pianist Vigleik Storaas og trommeslager Erik Nylander — startet friskt med kapellmesteren «Bird Lovers», fortsatte med å hilse til en rekonvaleserende Lee Konitz i form av «No Splice» og serverte deretter «I Fall In Love Too Easily» i Alterhaugs arrangement.

Nymo og Storaas gjorde en smellvakker «What Reason Could I Give?» (Ornette Coleman) før Mulgrew Millers «Promethean» giret bandet opp i solid uptempo.

Deretter kom kombinasjonen av Faurés rekviemssats («Libera me») og Alterhaugs sør-afrikanskinspirerte «Jimo's Theme», som satte Herr Nilsen i lykkelige svingninger.

I siste del av det lange settet fikk Bjørken sin «bursdagsgave» - Lars Gullins «Silhouette» med Inderberg i hovedrollen — før Alterhaug sang bandet inn i en folketone fra Østerdalen og ledet det gjennom den avsluttende «Marshmallows».

Inspirert
Hvordan det låt? Aldeles supert! Det låt både som et skikkelig samspilt band og som fem inspirerte solister med håndverket fullkomment på plass. Dét var i og for seg ikke overraskende, snarere tvert i mot, men likevel: Det er ikke alltid at høye forventninger blir overgått på en ettermiddagskonsert.

I går skjedde det, av varm, inderlig og briljant musisering som ble formidlet uten fakter, avskrelt et hvert tilløp til posering eller pretensiøsitet.

Stort bedre klubbjazz kan jeg vanskelig forestille meg at det ble spilt noe sted i verden akkurat da.

BASSNESTOR:  Bjørn Alterhaug. FOTO: TERJE MOSNES
BASSNESTOR: Bjørn Alterhaug. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer