Jazzmekka med mer

Tenorsaksofonisten Bodil Niska driver platebutikken og caféen «Bare Jazz» i Oslo. Nylig kom hun ut med den kritikerroste CDen «First song». Nyt den sammen med en god kopp kaffe i Kirkegaten.

«Vi kvinnfolk er gærne, vet du, men dette er selve drømmen i oppfyllelse for meg. Selv om jeg omtrent har måttet selge tannkjøttet mitt for å få det til», sa Bodil Niska til Dagbladet en uke etter åpningen av Bare Jazz i november 1998.

Bare Jazz er noe langt mer enn en vanlig platebutikk. I et todelt lokale stappet med jazz på både cd og vinyl i den ene delen, og duften av nykokt kaffe i den andre, finner man den perfekte motvekt til kjøpesenterenes mas og jag. I en avslappet atmosfære kan man lese om jazz, høre jazz og noen ganger se live jazz fra den lille scenen. Sporadiske konserter kan nemlig påtreffes. Når det gjelder utvalget av plater, er det ikke noe å si på det: Alt fra tyve-talls New Orleans-jazz til dagens moderne jazz-hybrider. Bare Jazz importerer også endel plater fra Japan og USA i tillegg til det de norske plateselskapene kan tilby. Alt i alt hovedstadens mekka for jazz-interesserte.

Selv om Bodil Niska såvidt beholdt tannkjøttet dengang, har hun vel til smør på brødet nå: Bare Jazz var nemlig gjeldfrie ett år etter at de åpnet. En liten suksess altså. Hvorfor? Ta turen ned i Kirkegata og se selv.