Jazzmisjonærene

- De har piratkopier av plata vår i en butikk, sier Live Maria Roggen fra Come Shine og trekker på skuldrene. - Jeg aner ikke hvordan den har havnet der.

HANOI (Dagbladet): Vi er i Vietnam, et land som har én jazzklubb og fem jazzstudenter. For tida kan landet dessuten skilte med et turnerende norsk band ved navn Come Shine.

Å påstå at Come Shine er svære i Vietnam ville være å overdrive. Etter slippet av plata «Do Do That Voodoo» i oktober og utallige seksere på terningen turnerer de nå i Vietnam og India takket være Utenriksdepartementet og Rikskonsertene.

Amerikansk

Riktignok står det skrevet lange artikler om dem i den lokale, kommunistiske avisa i Hanoi. Men vi snakker om en musikksjanger som kom til Vietnam da amerikanerne forsøkte å tvinge landet i kne på sekstitallet.

Saksofonisten og jazzklubbverten Minh er yr av begeistring når Live Maria Roggen, Erlend Skomsvoll, Sondre Meisfjord og Håkon Mjåset Johansen tumler inn på klubben hans i Hanoi. Minh springer opp på scenen. Han jager det lokale orkesteret og introduserer den norske jazzsensasjonen: Come Shine!

Bandet er egentlig bare innom for å ta en øl, men før folk vet ordet av det, står Live Maria Roggen der og synger «Somewhere Over The Rainbow» til en glissen forsamling av jublende vietnamesere og forvillede turister. Jazzklubbens pianist henger over skuldrene på Erlend Skomsvoll for å plukke opp noen triks, og etter tre låter er Come Shine stjerner inne på Hanoi Jazz Club. I lutter begeistring deler Minh ut T-skjorter med bilde av seg selv på.

- Minh har ikke hatt det lett, sier Live Maria Roggen.

- Han har drevet med dette i trettifem år, og folk har ikke vært veldig mottakelige for amerikansk jazz. Men Minh har stått på.

Come Shine har spilt på et luksushotell i Ho Chi Minh City, et luksushotell i Hanoi, og altså for de tretti- førti menneskene i Minhs jazzklubb. Før de reiste fra Norge, måtte de sende alle tekstene til vietnamesiske myndigheter.

Måtte godkjennes

- Vi prøvde jo å forklare dem at vi spiller gamle standardlåter. At det dreier seg om George Gershwin, Cole Porter og Duke Ellington, og at tekstene ikke er politiske. Men det hjalp ikke. Alle tekstene måtte gjennom den vietnamesiske sensuren, sier Live Maria Roggen.

Misjonærer

I tillegg til konsertene har Come Shine undervist for studentene på musikkonservatoriet. Pianist og arrangør Erlend Skomsvoll har en plan om å etablere et fast undervisningsopplegg for jazz-u-land som Vietnam, og reise rundt som misjonærer og i tillegg etablere seg på store markeder i de mer pengesterke asiatiske landene.

- Plata vår er observert i piratkopier i Kina også, opplyser Håkon Mjåset Johansen.

- Sammen med plater av Terje Rypdal, Silje Nergaard og Jan Garbarek. Det er jo et privilegium å være med i den gruppa der.

- Og så finnes den visstnok i Cape Town, sier Erlend Skomsvoll.

- Vi må nesten se å få spilt der.

Come Shine reiser nå videre til jazzfestivaler i Mumbai og New Delhi i India. Der møter de andre nordmenn: Karin Krog Kvartett, Knut Riisnæs Kvartett og Ytre Suløen Jazzensemble.

- Dette har vært temmelig absurd, sier bassist Sondre Meisfjord og rister på huet.

- Jeg tror vi får en fin jul.

- Erlend Skomsvoll nikker.

- Jeg tror vi trenger romjula til å fordøye dette, sier han.

- Romjula er undervurdert sånn sett.

«NORSK JAZZSENSASJON»: Jazzklubbverten Minh er yr av begeistring over å få besøk av den norske suksessgruppa Come Shine på sin klubb i Hanoi. De blir alle utstyrt med klubbens egne t-skjorter.