Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jazzprotest mot Sharon-besøk

Det blir garantert liv og røre når Ariel Sharon inntar Molde neste uke. Musikere på Molde Jazzfestival har nemlig tenkt å ta affære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Romsdals Budstikke er det en stolt statsminister Kjell Magne Bondevik som tar imot Israels kontroversielle statsminister Ariel Sharon førstkommende mandag - og det i Bondeviks egen hjemby, Molde.

- Jeg vet av erfaring at slike besøk kan være vel så minneverdig om de legges til mindre, og spesielle steder utenom hovedstaden, sier Bondevik, som skal ha god erfaring med lignende besøk tidligere.

Han har dessuten håp om at Moldes «fredelige omgivelser» kan bidra til å understreke fredsbudskapets betydning for den videre oppfølgingen av det såkalte fredskartet.

Musikerprotest?

Statsbesøket har kommet i stand på kort varsel, men det er på langt nær alle som er like begeistret som statsministeren. Sharons besøk skjer nemlig samme dag som nærmere hundre tusen musikkglade festivaldeltakere inntar Molde for å få med seg første dag av Molde Jazzfestival.

Det er allerede varslet demonstrasjoner mot Sharons besøk, men en av de ansvarlige for demonstrasjonene, Geir Atle Gussiås, vil ifølge NRK.no også ha med musikere fra jazzfestivalen på en felles konsert som både skal markere avsky mot Sharons besøk og solidaritet med palestinerne.

- Vi vil først og fremst forsøke å få til en solidaritetskonsert med artister som har gått ut og vært kritiske og forbannede fordi Ariel Sharon kommer til Molde, sier Gussiås, som også vil ha med seg publikum fra jazzfestivalen på konserten.

Initiativtakerne er allerede lovet utendørsscener til konserten.

- Litt dumt

En av de mest markante musikerstemmene mot Ariel Sharon og Israel er bassist Arild Andersen. Han har tidligere spilt sammen med blant andre Jan Garbarek, og har en rekke internasjonalt anerkjente utgivelser bak seg. Andersen er ikke så veldig glad for at han skal spille i et Molde kledd i jazzfarger samtidig som et stort oppbud av terrorpoliti vil bevokte Sharon og hans følge mot eventuelle aksjoner.

- Det er umusikalsk å legge et møte til et sted hvor det er jazzfestival. At statsministeren skal vise frem hjembyen sin på den måten, synes jeg rett og slett virker litt dumt, sier Andersen.

Også andre kjente, norske musikere tar til orde for protester mot Sharon. En av de som går lengst er Kjartan Kristiansen i DumDum Boys, som blant annet mener Israels statsminister er «en banditt» og at det er «sprøtt å invitere Sharon til Molde under jazzfestivalen».

Han demonstrerer dessuten kunstnerisk oppfinnsomhet når han tar til orde for å legge både Bondevik og Sharon i jern, for så å frakte dem til sivilarbeidernes «rekruttskole», Hustad Leir.

Dialog

Kjell Magne Bondevik tror derimot ikke det vil by på problemer at Ariel Sharons besøk kolliderer med jazzfestivalen. Han respekterer at det finnes ulike syn på Sharons besøk, og sier at de gjør hva de kan for at besøket ikke skal berøre festivalen i overdreven grad.

ØDELEGGER: Festivalsjef Jan Ole Otnæs hadde helst sett at Ariel Sharon ikke kom til Molde. Besøket skaper en rekke praktiske problemer for Molde Jazzfestival, blant annet på grunn av det enorme sikkerhetsoppbudet.
KONTROVERSIELL: Israels statsminister kommer til Molde under Molde Jazzfestival, og kommer sannsynligvis til å få en egen konsert mot seg.
DUMT: Jazzmusiker Arild Andersen, som har deltatt på jazzfestivalen i Molde en rekke ganger, synes det er dumt at Ariel Sharon kommer til Molde midt i musikkgleden.