BEMIDLET:  Saksofonisten Marius Neset fikk SpareBank 1s store JazZstipend for 2011 og skal forberede en store konsert med Trondheim Jazzorkester til neste års Moldejazz. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
BEMIDLET: Saksofonisten Marius Neset fikk SpareBank 1s store JazZstipend for 2011 og skal forberede en store konsert med Trondheim Jazzorkester til neste års Moldejazz. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADETVis mer

JazZstipendiaten Marius

Norges største jazzpris verd 650 000 kroner til saksofonisten Marius Neset (26).

MOLDE (Dagbladet): 13 søkte, men juryen var enstemmig i sitt valg: Årets JazZstipendiat heter Marius Neset, er 26 år, kommer fra Os utenfor Bergen og er musikkutdannet og bosatt i København.

- Jeg må bare takke veldig mange ganger for dette. Jeg er enormt glad for å få denne muligheten til å skrive og arrangere musikken min for en så stor besetning, sa Neset i sin lille takketale i Molde går formiddag.

Selve prisutdelingen skjedde seinere på dagen i forbindelse med Mathias Eick Band/Kaizers Orchestras utekonsert på Romsdalsmuseet, og det er ingen liten pengesum unge Neset nå rår over: 250 000 kroner fra SpareBank 1 SMN pluss en ramme på ytterligere 400 000 kroner fra Moldejazz og Midtnorsk Jazzsenter. Midlene er øremerket en bestillingskonsert med stipendmottakeren og Trondheim Jazzorkester under den første Moldejazz i eget hus.

- Jeg har arbeidet med store besetninger før, blant andre Danmark Radios Storband. Men nå får jeg et helt år til å jobbe, og det gir helt andre muligheter til å gå dypt inn i stoffet, til minste detalj, sier Neset. Saksofonisten spiller i Molde også i år, men da med sin kritikerroste Golden Xplosion-kvartett (lørdag).

- Du er 26 og har demonstrert monsterteknikk på hornet ditt. Hvordan øver du nå?

- Jeg arbeider ikke like mye med fingerteknikk som før, men mye med pust. Jeg har studert i noen år med en klassisk sangerinne i København og hun har lært meg en hel del om pusteteknikk. Gjennom det har jeg oppdaget hvor mye det kroppslige har å si for klangen, for meg er pusteteknikken like viktig for klangregisteret mitt som for eksempel valg av munnstykke, rør og sånne ting. Jeg jobber også mye med form og oppbygging av soli, og akkurat det griper inn i komponeringen også, sier Marius Neset.

Marius Nesets andre album som leder, «Golden Xplosion», ble anmeldt til terningkast 5 i Dagbladet i april i år og beskrevet som «en slags Weather Report-møter-Frank Zappa-møter-fanden-på-flatmark-opplevelse». «En ung musiker av eksepsjonelt format», fastslo vi den gang, et inntrykk som ble bekreftet live på Vossa Jazz noen dager seinere.
«På tenor og sopran leverte han så vel toneras som lange linjer med vitalitet og autoritet, og det er bare å glede seg til fortsettelsen,» het det da.

DRIVENDE:  Marius Neset på Vossa Jazz tidligere i år. FOTO: TERJE MOSNES/DAGBLADET
DRIVENDE: Marius Neset på Vossa Jazz tidligere i år. FOTO: TERJE MOSNES/DAGBLADET Vis mer