PARADE:Unge jazztazzer fikk opp pulsen på Kongsberg da jazzfestivbalen åpnet onsdag ettermiddag. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet.
PARADE:Unge jazztazzer fikk opp pulsen på Kongsberg da jazzfestivbalen åpnet onsdag ettermiddag. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet.Vis mer

Jazztazzer på taktfast festivalfot

Ballonger, blank messing og Bård Vegar Solhjell spilte hovedrollene da Kongsberg Jazzfestival åpnet onsdag ettermiddag.

||| KONGSBERG (Dagbladet): 58 spillekåte «jazztazz»?er - unge korpsmusikanter som har vært på jazzworkshop med New Orleans-funkerne i bandet Gumbo - ledet an da den tradisjonelle åpningsparaden fikk opp hvilepulsen i et sommerdovent Kongsberg.

Aller først i den lange, fargerike menneskeslangen slentret festivalåpner Bård Vegar Solhjell, parlamentarisk leder i SV og ivrig musikkbruker.

Rundt ham oppførte Ap-ordfører Vidar Lande, kultursjef Heidi Hesselberg Løken og festivalstyremedlem og Snøhetta-boss Ole Gustavsen en slags neddempet brusteinsgangar til de nådeløse rytmene, mens festivalsjef Pål Fidjestøl, leiende på både egne og slektningers poder, viste stoisk fotarbeid gjennom hele etappen.

Blid tale
Jazztazzene holdt både koken og takten opp bakkene til Kirketorget og den alltid like imponerende og opplåsbareTubaloon-scenen, der Solhjell sendte ut en sommersky av en blid tale.  SV-politikeren røpet både historiske kongsbergkunnskaper, stor musikkinteresse, kresen musikksmak og en fortid som inkluderer to frivillige besøk på festivalen med Ornette Coleman og Otomo Yosihide som betydelige musikkopplevelser.

Han utnevnte likegodt jazzfestivalen til «festival-festival», og høstet bypatriotisk applaus for utspillet.

Det var likevel ikke helt klart om alle blant de innpå to tusen klappende helt fikk klart for seg hva som er forskjellen på en «festival» og en «festival-festival». Dog helte nok de fleste til at det var ment som en kompliment og hadde noe med klar kunstnerisk identitet å gjøre.

45. festival
Så sang trioen Damer i Blues blues, før gitaristen Tom Hasslan fikk festivalens rekrutteringssstipend på 25 000 kroner. Deretter overtok Kongsbergs egen Lindis Botolfsen og bandet Nordlys scenen, og med det var Kongsberg Jazzfestival behørig åpnet og igangsatt for 46. gang.

Den videre kvelden var viet bl a det danske Klüvers Big Band, der den norske saksofonsolisten Marius Neset gjorde en strålende jobb.

I et Rolling Stones-repertoar som inkluderte balladene «Lady Jane» og «Ruby Tuesday» leverte han bl a to nydelige, fint oppbygde soprankor.

Tine Asmundsens Lonely Woman med supergjesten David Murray (se egen anmeldelse) samt Shining (blackjazzerne som ikke er kjent for å ta gisler) var blant åpningskveldens andre innslag, og når festivalen er over utpå morgenkvisten søndag, håper arrangørene å ha solgt 7000 billetter i tillegg til de allerede forhåndssolgte 5000.

OVERBEVISTE: Marius Neset overbeviste stort som solist med danske Klüvers Big Band. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
OVERBEVISTE: Marius Neset overbeviste stort som solist med danske Klüvers Big Band. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer