TIL USA:  Den svenske musikeren Peter Jöback har fått rollen som Operafantomet i den velkjente musikalen  «The Phantom of the Opera». I april står han på Broadway-scenen.  Foto: Marianne Wie / Dagbladet
TIL USA: Den svenske musikeren Peter Jöback har fått rollen som Operafantomet i den velkjente musikalen «The Phantom of the Opera». I april står han på Broadway-scenen. Foto: Marianne Wie / DagbladetVis mer

Jöback blir historisk

- Jeg er så stolt.

(Dagbladet): I fjor vår inntok den svenske artisten Peter Jöback rollen som Operafantomet i musikalen «The Phantom of the Opera» på Her Majesty's Theatre i Londons West End.

Nå tar han steget videre, og 29. april står han på Broadway i samme rolle.

- Det har vært en guttedrøm for meg å få spille på Broadway, men jeg kunne ikke drømme om at jeg fikk spille akkurat Operafantomet, som er en av verdens kanskje aller største musikalroller, sier Jöback til den svenske avisa Expressen.

Historisk Ifølge samme avis blir 41-åringen med det den første europeer som gjør rollen på Broadway siden Michael Crawford innledet det hele for 25 år siden.

Jöback har en allsidig bakgrunn, og har blant annet både dubbet tegnefilm, deltatt i den svenske Melodifestivalen, og spilt i en rekke musikaler. Han har også sunget med Sissel Kyrkjebø, og duetten «Gå inte förbi» ble en stor hit i Norge på begynnelsen av 00-tallet.

- Da jeg gjorde mine to siste uker i London, møtte jeg produsent Cameron Mackintosh. Han spurte meg om hva jeg skulle gjøre videre, og hva jeg var interessert i å gjøre. Jeg fortalte om mine plater, og sa at det hadde vært morsomt å spille på Broadway, forteller Jöback til Expressen.

Dagen etter ringte den velkjente produsenten ham, og tilbød ham rollen.

- Det er som å vinne OL-gull. Jeg kjenner også at jeg har jobbet meg til dette. Det er er kult å gjøre sin Broadway-debut i en voksen, mannlig karaktertolle, sier artisten.

Tøft Jöback har bodd i London siden mars i fjor, men nå er det altså en annen storby som gjelder.

Da Dagbladet møtte ham i fjor høst sammenliknet han musikaljobben på en av verdens mest kjente scener med det å være toppidrettutøver.

- De første to månedene var det eneste jeg gjorde å jobbe, dra hjem, hvile stemmen, drikke vann og sove. Søndager gråt jeg og tenkte at jeg ikke ville klare det. Men etter to måneder slapp det taket, og da var det ganske enkelt. Du må få treningsverk først, som en idrettsmann, sa Jöback i september.

Han er gift med sunnhetsekspert Oscar Jöback, og de to bor på Värmdö, 20 minutter fra Stockholm, når han altså ikke er ute på musikaloppdrag eller turné.

Jöback beskriver livet som en reise, og at Broadway-jobben er en veldig høy topp på hans.

- Jeg er så stolt, og det føles som en enrom anerkjennelse, sier han til Expressen.