Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jeanett (21) ble syk av stress

På en vanlig dag kunne Jeanett Myren løpe fra skole til fotballtrening og korøvelse - og så korps etter det igjen. 16 år gammel møtte hun veggen.

(Dagbladet): - Jeg opplevde press på alle kanter. Til slutt ble det altfor mye, rett og slett, sier Myren.

21-åringen kommer fra Fræna kommune.

Hun er ei av sju norske jenter som forteller om sin streben etter perfeksjon i TV 2s nye dokumentarserie «Sykt perfekt», som har premiere i kveld.

I ungdomsskoletida kunne en vanlig dag fortone seg slik for ungjenta som ville prestere bra på alle arenaer:

- Jeg sto gjerne opp før skolen og trente. Deretter var jeg på skolen, og etter skoletid gikk det i ett med aktiviteter.

Men mot slutten av tiende klasse sa kroppen stopp. Myren kollapset på vei ned trappa hjemme, og havnet på sykehus.

- Da jeg ble lagt inn på sykehuset, fikk jeg beskjed om at «Nå er det nok» fra alle rundt meg.

Møtte veggen Fræna-jenta fikk beskjed om at hun hadde møtt veggen. Samme høst flyttet hun på hybel, begynte på videregående skole i Molde og trappet ned på enkelte aktiviteter.

Men Myren sier at hun «tok på seg for mye», og fikk stadig oftere krampeanfall.

Mot slutten av andre klasse ble hun diagnostisert med stressrelatert epilepsi, og måtte flytte hjem til mamma og pappa, der hun begynte på videregående skole på nytt.

- Da jeg hadde en periode med avsluttende eksamener rett før sommeren i fjor, gikk det skeis. Jeg hadde nesten tre anfall per dag i en periode, og lå innlagt på sykehus i to uker, sier Myren alvorlig.

I dag er hun bosatt i Oslo, og har bestemt seg for å ta et halvår fri før hun muligens begynner på studier til høsten.

- Jeg må ta hensyn til kroppen min, sier 21-åringen.

Myren forteller at hun tidligere hadde en følelse av at «alle» hadde forventninger om at hun skulle gjøre det så bra.

- Det er viktig at man prøver å legge bort holdningene om at det er prestasjon som betyr noe. At man heller skal være litt mer medmenneskelig og genuin mot andre, og ikke måle seg selv i hva man oppnår.

«God nok» May Elin Holand er leder for Landsgruppen av helsesøstre (LAH) i Nordland. Hun forteller at hun får inn mange ungdommer på kontoret som sliter med prestasjonspress.

- Ungdom sammenlikner seg selv med andre, og mye handler om å være litt bedre enn de andre på et eller annet vis, sier Holand.

Helsesøstera er opptatt av at «skylda» for presset ungdom opplever ikke kan plasseres ett sted, men understreker at det generelt er viktig at foreldre tar seg tid til ungene sine.

- Foreldre må si «Du er god nok». De må ikke bare si «Du kan bli hva du vil, bare du står på kan du nå alle dine mål».

Da Dagbladet snakker med overlege Ruth-Kari Ramleth ved ungdomspsykiatrisk akuttenhet på Ullevål sykehus, sier hun nesten ordrett det samme som Holand.

- Det er ikke sant at man kan bli eller få til hva man vil, bare man bruker nok energi. Det tror jeg er noe mange ungdommer strever med, og som kan ligge bak det stresset som de kjenner på, sier hun.
Sårbarhet Ramleth forteller at stress er med på å utløse både fysiske og psykiske sykdommer, men at man nok har en «grunnleggende sårbarhet» når man utvikler epilepsi av stress.

Overlegen påpeker at litt stress ikke er farlig, men sier at man trenger å lære seg ferdigheter til å takle det livet byr på.

- Det kan være å klare å sette grenser for seg selv og andre, lære å prioritere, være til stede her og nå og lære seg til å se sine begrensninger, sier Ramleth.

Les Dagbladets anmeldelse av «Sykt perfekt» her.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media