Jeezez!

At «Åpen post» er et populært program kan man for så vidt lese av TV-barometrene. Men populariteten framstår nok tydeligere når man beveger seg ute blant folk: Stadig flere går nå nemlig rundt og sier ting som Jeezez og Holy Malony.

I kjølvannet av kyllingmannepisoden dukket Eia brått opp i «Åpen post», utkledd som TV2-reporter Elin Sørsdahl. Tilsynelatende komfortabel i kvinneklær var ikke Eia like tilfreds med det Bård Tufte Johansen hadde å fare med. Og det var da ordene falt. Jeezez . Holy Malony . Og brått var vårt vokabular utvidet - nok en gang.

For det er ikke første gang den dynamiske duoen Eia og Tufte gir mannen i gata mulighet til å sprite opp samtaler - som i utgangspunktet kanskje ikke er så altfor spennende.

- Språklige virus

Den som ikke husker uttrykk som tusener på tusener , frekk, frekk, så herlig frekk og knuffe og knuge , har enten vært lenge i utlandet, eller tilbringer lite tid foran TV-apparatet. Også andre har vært heldige, som Otto Jespersen med livet er herlig, dere! og The Julekalender med bob, bob.

- Eia, det er ikke mange timene siden sist jeg hørte Jeezez på gata, og jaggu sto det ikke på trykk i Aften Aften i går også.

- Så kult! Og det er ikke lenge siden Holy Malony ble brukt i en kronikk i Dagbladet, så jeg. Jeg blir så glad når jeg hører folk rundt meg bruke noe fra «Åpen post» eller «Lille lørdag», og jeg vet at de ikke har sett meg. Akkurat de uttrykkene der stammer fra en venn av meg, som fungerer som en oppsamlingsstasjon for de flaueste og dummeste uttrykk. Det virker som om noen uttrykk og ord utvikler seg til å bli språklige virus, folk catcher dem opp, og så sprer de seg uten kontroll.

- Og ingenting av dette er ubevisst fra deres side?

- Ikke fra studio, nei. De tingene folk fanger opp og bruker selv, har ofte vært intern sjargong hos oss en stund. Når det så når skjermen, er det gjentakelse som er hemmeligheten til at folk skal plukke opp uttrykket. Dessuten må det gjenspeile en livsholdning, en attityde. Gutta i Tungtvann fortalte meg forresten at kåtgnissing har slått rot i hiphopmiljøet. Når de blir litt for intime, er det godt å ty til et sånt ord, sier Eia.

Hermetrang

Godt utdannede Eia forteller om memer , en teori - om aldri så highbrow - om hvorfor mennesket har en trang til å herme etter andre mennesker.

- Folk har behov for å sitere og herme etter ting. Memer, som er en kulturell parallell til gener, er det som gjør at ideer og informasjon overføres mellom mennesker. Memory, vet du. Men det tullet vi driver med er kanskje minste enheten av dette, det kan liksom ikke matche ideen om demokrati.

Språkmanipulasjon

Ofte skjer denne påvirkningen ubevisst. Det er for eksempel ikke mange som vet at Eia og Tufte er opphavsmennene bak uttrykket sliten, nå . Det var opprinnelig en parodi på Knut Olsens dramatiske grep pre-«Redaksjon 21». Nå er det mange som bruker det i eget språk, overhodet uten tanke på Knut Olsen.

Språkprofessor Finn-Erik Vinje er ikke overrasket over at folk tar etter herrene Eia og Tufte. Han har selv snust på tanken om å manipulere folks språk gjennom skjermen.

- Jeg foreslo for Erik Bye, den gang han var TV-mediets høvding, at han skulle lansere et helt nytt uttrykk i det norske språk. Dessverre ble det ikke noe av, derfor er det interessant å se hvordan Eia og Tufte nå beviser det jeg tenkte på den gang. Jeg skulle ønske jeg hadde et slikt auditorium som de to har nå. Da skulle jeg ordnet opp i det norske språk, sier Vinje.

- Er du misunnelig på den makten de har over andres språk?

- Vi må jo bare akseptere det, vi språkprofessorer og skrivende journalister, at vi befinner oss et hakk under folk som Eia og Tufte på maktskalaen. Når noen kan være på skjermen, og kombinere ord og uttrykk med kroppsspråk og fakter, sitter de med kort på hånda vi andre ikke har.

Eia selv er derimot ikke så veldig opptatt av denne påståtte makten:

- Vi får ofte brev fra lærere som spør om hvorfor vi ikke kunne bruke makten vår på en litt annen måte. Men jeg skjønner ikke helt vitsen med det, hvorfor skal noen gjøre noe bare fordi jeg sier det? Hvis jeg skulle fortelle deg at du skulle stemme SV, og du så gjorde det, ville du ikke være annet enn en dust.

KNUFFER OG KNUGER: Harald Eia, her kledd opp i komfortable kvinneklær, i tett samspill med Bjørn Sundquist. Det var i denne habitten Eia ytret de i USA så velkjente utrykkene Jeezez og Holy Malony, og dermed gjorde dem til en del av det norske språk.