Jeffs krukke

Sareptas krukke er ingenting mot arkivene etter den avdøde amerikanske sangeren Jeff Buckley. Denne uka er Columbia/Sony på'n igjen med nok et dypdykk i Buckleys etterlatenskaper. Nå er det hans på alle måter flotte - og eneste - album fra den tida han var i live, «Grace» (1994), som får «dobbel cd-utgave med ekstra dvd, deluxe-booklet, nye artikler og sjeldne fotografier og remastret fra de originale opptakene»-behandlingen.

DETTE ER DEN

sjette omgangen med gravplyndring siden Buckley tok en fatal dukkert i Mississippi i slutten av mai 1997. Foruten den obligatoriske, posthume «ble ikke helt ferdig»-utgivelsen «Sketches for My Sweetheart The Drunk» fra 1998, har resten av utgivelsene vært en studie i kreativ katalogutvidelse, like grundig som om man skulle gitt ut en trebinds utgave av Franz Kafkas handlelister eller en komplett utgave av Jens Bjørneboes tippekuponger, komplett med fotnoter av Arne Scheie. I en platekjøperverden hvor ord som remastring og bonusspor er kjøpsutløsende honnørord, og hvor dette representerer et sjeldent tilfelle av at kommersielle og kulturhistoriske interesser går hånd i hånd, antar Columbia/Sonys skamløse melking av Jeff Buckley-katalogen en parodisk karakter.

NYE PRODUKTER OG

ukjent materiale vi sikkert kan vente oss fra Buckley-arkivene de nærmeste ukene, er dobbelt-cd-en «Demos of the Demos - The Ultimate Fan Experience Outtake Bonanza» (med det 37 minutter lange førsteutkastet til «Mojo Pin»), den etterlengtede livesamlingen «The Complete Soundchecks from the Bataclan» , en ytterligere utvidet utgave av «Live at Sin-É» (opprinnelig hans firespors debut-EP som kom i en 34 spors dobbel-cd + dvd-utgave i 2003), nå med enda en ekstra cd med 5.1 surround-opptak av samtaler mellom servitører og vaskepersonale før, under og etter Buckleys konserter på New York-kafeen. Hva slags bokssett som vil markere Jeff Buckleys 40-årsdag 17. november 2006 og tiårsjubileet for hans død i mai 2007, er umulig å fantasere om. Men kjenner vi mora hans og Columbia/Sony rett, har de nok noe nytt og spennende på lur. Yeah, right.