BERGENSER: Trude Drevland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BERGENSER: Trude Drevland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Bergen ut av Norge:

Jeg aner ikke om Trude Drevland skarrer på r-en, og jeg driter egentlig i det

Bergensk nasjonalisme handler ikke om dialekt.

Meninger

VG har de siste årene forspent seg med bergensere i ledd etter ledd. Det hindret riktignok ikke seinsommerens Nystemten-fadese, men i avisens seineste reklamekampanje har det gitt fult utslag.

Gjennom en vel tre minutter lang reklamevideo viser mediehuset fram alle sine muskler, med en løsrivelse av Bergen fra Norge, Berxit, som bakgrunn.

VGs fiktive dekning av den bergenske løsrivelsen er ikke annet enn fantastisk. Det er Doddo, det er Cecilia Brækhus, det er Herman Friele og det er Nystemten.

For alle med hjertet i Bergen og en indre drøm om republikken, er videoen på grensen til rørende. Som en tjommi skrev på Facebook: «Her er VG jævlig fremme i skoene».

Men, og det er alltid et slikt et med VG: Rabarbara. Som i Nystemten-gate, viser VG at de ikke helt har kontroll på den bergenske nasjonalismen. Sjefredaktøren til tross.

Ikke bare blir innflyttere trakassert i opptakten til folkeavstemningen om løsrivelse. I ettertid av republikkens frigjøring blir ikke-bergenserne som ikke har forlatt Bergen i løpet at 48 timer jaktet ned.

Alle som mistenkes for å ikke være bergensere blir sporet opp av buekorps og testet ved hjelp av «Rabarbara»-testen. Skarrer man ikke på r-en, venter en grusom skjebne.

Riktignok kan den bergenske patriotismen være hoven og til tider ute av proporsjoner, men VG-reklamen står i sterk kontrast til hvor inkluderende den tross alt også er.

Alle kan være bergensere, bare de vil det selv. Glem skarring, fødested og besteforeldre. Så lenge du holder deg til hjertet under «Nystemten», har det ingenting å si om du synger den med skarre- eller rulle-r.

Skarrer Trude Drevland på r-en? Jeg aner ikke og jeg bryr meg virkelig ikke. Bergenser er hun uansett.

Bergen ut av Norge. Gullet ska hem. Du er velkommen til å bli med.

  • På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.