Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg angrer ingenting

Hun forlot «Farmen» etter vardebygging. Dagbladet.no har snakket med Cathrine Lund (26) om mat, kroppsvask, kaniner og terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er snart en måned siden en pelskledt, skitten og gråtende Cathrine Lund sto på trappa til mamma og pappa i Bærum. I den ene hånda hadde hun to kaniner, i den andre et bur. Tidligere samme dag slapp hun ut av TV2s bondesåpe «Farmen», og var overlykkelig over å legge gårdstunet i Flå i Hallingdal bak seg.

Rødvin og sjokoladekake

Vel hjemme vartet pappa Arne - «Ingeniøren» - opp med temperert rødvin, og mammas forhåndsbestilte sjokoladekake kom raskt på bordet.

To måneder tidligere hadde den 26-årige IT-diplomen avsluttet en arbeidskontrakt for å entre bondetilværelsen sammen med 11 andre deltakere. Hennes nye tilværelse som TV-budeie skulle by på lite mat og hardt arbeid, intriger og allianser.

- Jeg blir faktisk aldri ordentlig mett lenger, utbryter hun når vi kommer inn på emnet mat. - Tidligere likte jeg ikke fisk, men da jeg smakte det på «Farmen» smakte det helt himmelsk.

Tilbake i det sivilie livet har Cathrine tenkt på å oppsøke en fiskehandler for å oppleve det gastronomiske øyeblikket igjen. Foreløpig har det blitt med tanken.

- Men blomkål spiser jeg aldri igjen. Det er helt sikkert. En periode var det så å si alt vi hadde å spise.

Dyreslakt

Foruten blomkål var det slaktingen av kaniner som gjorde mest inntrykk. Første gang en kanin ble slaktet på gården var det Cathrine som holdt den mot hoggestabben mens dyreekspert Asbjørn Støen (62) slo den i hodet med en hammer.

- Det gjorde helt klar inntrykk, og første gang var jeg ikke forberedet på hvordan det var å holde en kanin når den ble slaktet. Men etterhvert ble det å slakte en naturlig ting. Du har ikke så mye å gjøre i gårdsdrift fra forrige århundre dersom du ikke tåler å slakte dyr, sier hun med klar henvisning til Marianne «Ann» Elstad Olsen (34), som rømte gården hver gang et dyr måtte bøte med livet.

Men livet på gården var ikke bare slakting, matauk og slit. Det hadde også lysere øyeblikk.

- Mange av de morsomste stundene ble faktisk klippet vekk. For eksempel da vi malte hesten prikkete for at den skulle ligne på Pippi-hesten, sier hun flirende.

- Og de kunne egentlig gjort mer ut av konseptet. Vi kunne for eksempel hatt låvedans med Hellbillies, eller markedsdag i bygda.

- Det var så utrolig deilig å komme hjem, sier Cathrine til Dagbladet.no. - Den siste uka var pyton! For første gang der oppe hadde jeg forferdelig lyst til å reise hjem. Konkurransen var nesten ferdig, og ingen av deltakerne hadde noe å gi hverandre. Jeg hadde ingen som backet meg opp der inne de siste dagene. Jeg gikk mange turer til steinen og bare satte meg ned og gråt.

- Bra vi ikke fikk vite

Like etter at hun gikk ut porten på gården ble hun briefet om hva som har skjedd i verden de siste månedene. Det var et sjokk å høre om terrorangrepene mot USA og den påfølgende krigen i Afghanistan, men i ettertid er hun glad for at hun ikke fikk vite noe.

- Det var helt riktig å ikke fortelle oss noe mens vi var på «Farmen». Det hadde blitt helt feil fokus, og vi ville nok dratt hjem dersom vi hadde visst det. Jeg tror det hadde ødelagt hele produksjonen, sier hun ettertenksomt.

Hun har ennå ikke sett TV-bildene av de brennende tårnene i World Trade Center som kollapser, og klarer ikke å forestille seg hvordan verden gispet når de så dem.

- Det er helt sinnsykt. Det høres egentlig mest ut som en Hollywood-film.

Utslått

Lørdag kveld ble den siste episoden med Cathrine vist på TV. Som førstekjempe møtte hun aerobic-instruktøren Liv Anne Furmyr til kamp, og måtte gi tapt når det skulle bygges varde. Overfor Dagbladet.no hevder Cathrine at hun selvfølgelig kunne tenkt seg å være med i finalen, men at hun overhodet ikke var lei seg over å måtte dra hjem.

- Det var kjempebra gjort av Liv Anne. Den siste uka var første gang hun ikke ville dra hjem, og det var gøy for henne at hun kom seg opp av den gropa hun var nede i.

De fleste av «Farmen»-seerne fikk med seg at det ble dannet en allianse på gården. Firerbanden Cathrine, Hanne, Kjetil og Jarle holdt sammen, og noen seere har reagert på behandlingen av Liv Anne.

- Det er som Jarle sa: Det du ser på «Farmen» er det som skjer i alle hjem. Alle slenger en sleivete kommentar i løpet av dagen, men for oss ble dette tatt opp, redigert og vist. De tar selvfølgelig med det som er mest spennende, mens de klipper bort det som kanskje ikke er så underholdende. Det var ikke så masse drittsnakking der oppe som folk kunne få inntrykk av.

Jobbet i kulissene

I likhet med de fleste andre reality-deltakerne mener Cathrine at hun nok ikke framstilles akkurat slik hun er i virkeligheten.

- Venner og familie har spurt meg hvor den morsomme, tøysete og koselige Cathrine ble av. De sidene av meg har vel ikke kommet så godt fram på TV. Men jeg jobbet en del i kulissene. Mens noen var mest interessert i å komme på TV, jobbet jeg mer i det stille.

En tid før Cathrine gikk inn i «Farmen» hadde hun brutt ut av et samboerforhold. Hun fant ingen erstatter på bondegården, men innrømmer at hun fant tonen med Kjetil.

- Den gutten er et kupp. Vi har møttes mye etterpå, men vi er bare venner. Vi fant tonen veldig godt, men det var aldri et forhold mellom oss. Og hvertfall ikke under de omstendighetene, sier hun og antyder at kroppslukta ikke innbød til særlig fysisk kontakt. - Kanskje det kunne blitt romantikk hvis det hadde oppstått full tenning mellom noen av deltakerne. Ellers lukta vi rett og slett så dårlig. Vi lukta vel nærmest som bukken etterhvert.

Vil leve av musikk

Cathrine er nå jobbsøkende etter å ha avbrutt en trainee-kontrakt for å dra til Flå. Hun drømmer om å kunne leve av låtene de gjør i jentebandet «A Fewsome», hvor hun har vært med i tre år, men inntil videre er hun på jobb etter en IT-jobb.

Og til tross for et frieri fra en ungkar i Flå er hun fortsatt singel.

- Du kan si at jeg er både husløs, arbeidsløs og kjæresteløs, humrer hun.

BYJENTE: - Jeg var ikke forberedet på hvordan det var å holde en kanin når den ble slaktet. Men etterhvert ble det å slakte en naturlig ting, sier Cathrine Lund, som røk ut av «Farmen» i kveld. Foto: TV2
Hele Norges coronakart