Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jeg anklager

Jeg anklager norske helsemyndigheter for å ha vært unnfallende og hatt en «sitte-på-gjerdet»-holdning til corona-viruset.

KALD RETUR: Så ble sjefen sjøl satt i karantene – og militærøvelsen Cold Response ble avbrutt. Nå skal soldatene returnere til sine respektive hjemsteder og fedreland – med eller uten virus. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
KALD RETUR: Så ble sjefen sjøl satt i karantene – og militærøvelsen Cold Response ble avbrutt. Nå skal soldatene returnere til sine respektive hjemsteder og fedreland – med eller uten virus. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer
Meninger

Jeg anklager norske helsemyndigheter for å ha vært unnfallende og hatt en «sitte-på-gjerdet»-holdning til Corona-viruset. De har ikke fulgt henstillingen fra generalsekretæren i WHO om å sette inn strenge tiltak for å unngå eksplosiv smittespredning («act aggressively»). Dette skjedde for tre uker siden og var et innstendig råd til sju land som hadde fått sin første smittede; WHOs råd skulle gi disse landene en gyllen sjanse til å unngå det som allerede hadde skjedd i flere andre land. Norske helsemyndigheter fulgte ikke denne oppfordringen. Som siste land med påvist smitte i Skandinavia, tok det bare noen dager før Norge var det førende med høyest antall smittede. Situasjonen i Norge – og også Europa totalt – er nå i ferd med å endre seg fra lineær til eksponentiell økning, noe som innebærer en eksplosiv smittespredning.

Sharon Lewin, australsk lege og forsker, informerte tidlig om antatt dødelighet på to prosent, men at det ville få store konsekvenser selv ved bare 0,5 eller en prosent fordi det er så stor smittefare. Hun sammenliknet med Spanskesyken som krevde veldig mange liv selv om dødeligheten bare var under en prosent. Årsaken var at antall smittede var enormt!

Corona-viruset viser seg nå å ha en dødelighet på nesten fire prosent på verdensbasis; Italia er spesielt sterkt rammet med en dødelighet på nesten sju prosent. Dette er et virus vi ikke har antistoffer mot, og det viser seg at det er uvanlig smittsomt. Det spesielle med virus er dessuten at de kan endre seg for lettere å overleve i vertslegemet.

Jeg anklager norske helsemyndigheter for ikke å ta hensyn til eldre og utsatte grupper som kan risikere alvorlig sykdomsforløp og kanskje tidlig død. Det beroliges med at barn ikke blir syke, at yngre bare får et lettere sykdomsforløp og at det bare er eldre og de med kreft eller kronisk sykdom (hjerte-/lungesykdom, høyt blodtrykk eller diabetes) som er i faresonen. Kinesiske forskere har nå gått ut med resultater som viser at heller ikke yngre personer og barn slipper unna. Nå ligger også flere 20-åringer på intensivavdeling i Italia.

Jeg anklager norske helsemyndigheter for å slippe mennesker med smitte inn i landet. Det har vært allment kjent at Corona-viruset har spredd seg utover fra Hubei-provinsen i Kina siden begynnelsen av januar, at viruset har ført til mange smittede og alvorlige sykdomsforløp samt et stort antall døde i Kina. Det er også godt kjent at Iran og Sør-Korea har store sykdomsutbrudd med flere døde og at Italia på få uker har blitt det landet i Europa med det alvorligste utbruddet. Likevel har ikke norske myndigheter gjort nok for å stanse spredning fra disse landene og inn i Norge. Den første smittede her i landet ankom Gardermoen fra Nord-Italia for tre uker siden og reiste videre med fly til Tromsø før hun ble testet for Corona-virus. Siden har de kommet tallrike med smitte inn i landet uten at det har blitt gjort strakstiltak for å sette i karantene og teste for viruset. Alle uten noen stans og sjekk på første ankomne flyplass i Norge.

De norske helsemyndighetene nekter ikke noen å reise ut, men har nylig kommet med råd om ikke å dra til «utsatte steder ». Det er uvisst om dette er råd som blir fulgt, for det er jo «bare de eldre og syke som dør ». Myndighetene velger å appellere til folks solidaritetsfølelse ved å anmode om å holde seg unna smitterammede land, men har ikke stoppet smitte utenfra. For én uke siden landet et charterfly i Tromsø med over 100 turister fra Milano, og seinere har flere RyanAir-fly landet på Torp flyplass med passasjerer fra Nord-Italia. Ingen reaksjon fra norske myndigheter – som burde vært til stede for å hindre smitteinngang.

Jeg anklager norske helsemyndigheter for å ha vært for sene med å avlyse større arrangementer som tiltak mot smittespredning. Befolkningens helse må telle mer enn økonomi. Den nye James Bond-filmen som skulle ha premiere i London i april, er utsatt til høsten, og den danske finalen i Eurovision Song Contest ble nylig sendt uten tilskuere. Den store bilmessen i Genève ble nylig avlyst, mens den Norske Varemessen, hvor det var ventet rundt 30000 besøkende, gikk som normalt. Sveits besluttet allerede i slutten av februar å avlyse verdens nest største skirenn, Engadin Skimarathon, hvor 17000 skiløpere skulle deltatt. Norske helsemyndigheter telte på knappene i lang tid før de besluttet å stenge publikumsarenaen i Holmenkollen, noe som var ikke til hinder for den tradisjonelle fyllefesten med rundt 5000 ungdommer langs løypene og på T-banen.

I Nord-Norge skulle den store militærøvelsen Cold Response 2020 ha gått for fullt fram til 18. mars. Der skulle opprinnelig ca. 15000 soldater fra Norge og ni andre land samles for å øve på krig. Så ble det påvist smitte på Skjold leir i Troms, og Finland, som ikke ønsket å utsette sine soldater for mulig smittefare, trakk sine 400 soldater. Forsvarssjefen ønsket likevel å gjennomføre øvelsen – med den begrunnelse at det ville være liten fare for smitte ute i den nordnorske kulden. Rart er det jo å tenke på at vi har en forsvarssjef som ikke er klar over at flere tusen mennesker som skal samles, må fraktes med fly, ankomme flyplasser, fraktes videre i biler/busser og at lokalsamfunnet skal sørge for bespisning og ta imot soldatene når de har perm. I tillegg ville en lengre øvelse under harde, kalde forhold minske motstandskraften mot virus og infeksjonssykdommer. Og dess flere mennesker, dess større smittefare.

Så ble sjefen sjøl satt i karantene – og øvelsen ble avbrutt. Nå skal soldatene returnere til sine respektive hjemsteder og fedreland – med eller uten virus. Helsemyndighetene burde ha gått inn og stoppet denne øvelsen før den kom i gang – nå er det ikke viktigst å speide etter krigere på grensen, men bekjempe krig på mikronivå!

Hele Norges coronakart