DEBATT

Jeg anklager

Jeg anklager norske helsemyndigheter for å ha vært unnfallende og hatt en «sitte-på-gjerdet»-holdning til corona-viruset.

KALD RETUR: Så ble sjefen sjøl satt i karantene – og militærøvelsen Cold Response ble avbrutt. Nå skal soldatene returnere til sine respektive hjemsteder og fedreland – med eller uten virus. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
KALD RETUR: Så ble sjefen sjøl satt i karantene – og militærøvelsen Cold Response ble avbrutt. Nå skal soldatene returnere til sine respektive hjemsteder og fedreland – med eller uten virus. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg anklager norske helsemyndigheter for å ha vært unnfallende og hatt en «sitte-på-gjerdet»-holdning til Corona-viruset. De har ikke fulgt henstillingen fra generalsekretæren i WHO om å sette inn strenge tiltak for å unngå eksplosiv smittespredning («act aggressively»). Dette skjedde for tre uker siden og var et innstendig råd til sju land som hadde fått sin første smittede; WHOs råd skulle gi disse landene en gyllen sjanse til å unngå det som allerede hadde skjedd i flere andre land. Norske helsemyndigheter fulgte ikke denne oppfordringen. Som siste land med påvist smitte i Skandinavia, tok det bare noen dager før Norge var det førende med høyest antall smittede. Situasjonen i Norge – og også Europa totalt – er nå i ferd med å endre seg fra lineær til eksponentiell økning, noe som innebærer en eksplosiv smittespredning.

Sharon Lewin, australsk lege og forsker, informerte tidlig om antatt dødelighet på to prosent, men at det ville få store konsekvenser selv ved bare 0,5 eller en prosent fordi det er så stor smittefare. Hun sammenliknet med Spanskesyken som krevde veldig mange liv selv om dødeligheten bare var under en prosent. Årsaken var at antall smittede var enormt!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer