<strong>DØD OG FORDERVELSE:</strong> Andrew Lincoln (med revolver i midten) må gjennom litt av hvert i rollen som Rick Grimes i «The Walking Dead». Ikke alle problemene er direkte knyttet til zombiene som herjer jorda. Foto: TWD Productions LLC / AMC
DØD OG FORDERVELSE: Andrew Lincoln (med revolver i midten) må gjennom litt av hvert i rollen som Rick Grimes i «The Walking Dead». Ikke alle problemene er direkte knyttet til zombiene som herjer jorda. Foto: TWD Productions LLC / AMC Vis mer

- Jeg avskyr filmer som fråtser i tortur

For Andrew Lincoln er menneskene like viktige som zombiene i «The Walking Dead».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg snakker nok for alle når jeg ikke helt kan fatte hva som har skjedd med showet, også internasjonalt. Vi fikk akkurat inn tallene for første episode etter pausen, og igjen er alle rekorder slått.

I New York sitter Andrew Lincoln på andre enden av en videotelefon og oppsummerer reaksjonene på oppstarten av zombieserien «The Walking Dead».

Serien har hatt et langt opphold midt i andresesongen, og enkelte kritikere mente at serien var på vei i gal retning - det skjedde rett og slett for lite action for en actionserie å være.

De første seertallene etter oppstarten gjorde imidlertid kritikerne til skamme. Over 8,2 millioner amerikanske tv-seere tittet innom episoden, som ble sendt samtidig med Grammy-utdelingen. Utenfor USAs grenser kom ytterligere 17 millioner seere. Det er en foreløpig rekord for serien.

- Man håper jo alltid at folk vil se showet man har laget, men denne reaksjonen er jo bare latterlig. Vi er mildt sagt begeistrede, sier Lincoln til Dagbladet.

Rolige partier I seriens andre sesong er tempoet skrudd noe ned i forhold til førstesesongen. Her har vi fulgt Lincolns rollefigur Rick Grimes, hans kone Lori, sønnen Carl og resten av følget søke tilflukt på en avsidesliggende bondegård. Der er det ikke like mange zombier som vi ble vant til fra tidligere hendelser.

- Enkelte kritikerne mente at det gikk altfor sakte, men seertallene viser jo at de kanskje tok feil?

- Du, jeg leser faktisk ikke kritikkene - jeg ser ikke engang showet selv. Men jeg tror at når ting funker som best, kan vi stort sett gjøre alt vi vil i serien - så lenge det er persondrevet. Det er det tegneserien handler om, og det funker der - ellers ville den jo ikke vart sju og et halvt år, som den har gjort. Og den er jo fortsatt like populær. Alt jeg vil si til de som har savnet all nedslaktingen av zombier og generell grøss, er at de vil ikke bli skuffet av de neste episodene. Bare vent og se, sier Lincoln og ler.

Nettopp denne dvelingen ved personene er noe av det som har gitt tegneserien «The Walking Dead», som tv-serien er basert på, en appell utover det andre skrekkserier tradisjonelt oppnår. I enkelte av de månedlige utgivelsene er det knapt en zombie å spore, og historien sirkler mer rundt menneskene som prøver å overleve i den postapokalyptiske verdenen.

- Med alt som hele tiden skjedde i førstesesongen, synes du figurene rett og slett ble litt underutviklet?

- Vel, min rolle var vel ikke det i det hele tatt. Den første sesongen var litt mer av en eksodus, en reise. Men nå som figurene fant et relativt trygt tilholdssted var det mulig å uforske dem litt. Det var en veldig reell trussel å bli spist og drept av zombier i første sesong, og mye ble kanskje sett gjennom Ricks øyne. I andre sesong er det mer pusterom, så vi tid til å lære de andre å kjenne også.

Misliker unødvendig vold - Tegneserien tillater seg samtidig å vise noen av de mest grusomme scenene jeg noen sinne har sett i en fiktiv verden. Kan en tv-serie egentlig tillate seg samme grad av grusomhet?

- For min egen del avskyr jeg filmer som fråtser i tortur. Du vet, de fæle filmene med inngående, detaljerte torturscener. Jeg har ingen interesse av dem overhodet - med mindre de er karakterdrevne, og volden har en direkte relasjon til figurene i filmen. Men stort sett synes jeg ikke det er nødvendig. Vil du virkelig sitte og se noen bli voldtatt i ti minutter?

- Nei. Men det skjer jo tildels i tegneserien, akkurat det der.

- Vel, ja. Det er kanskje noe som ligger i begrepet graphic novel, du kan kanskje være mer grafisk i formatet, ettersom det er en tegneserie. Jeg mener det er noe mer veltalende og filmatisk over denne serien, slik vi prøver å skape den. Tenk bare på scenen der de kapper av et øre i «Reservoir Dogs», en av de grusomste scenene i filmhistorien. Der ser du ikke øret bli kuttet av, sier Lincoln.

Regissørstollek Første sesong av serien ble laget av Frank Darabont, filmregissøren som tidligere har levert filmer som «Frihetens regn» og «Den grønne mil». Til alles overraskelse fikk han imidlertid fyken av AMC, noe som skapte usikkerhet om seriens videre vei - også blant skuespillerne.

- Savner du Frank Darabonts syn på tilværelsen i serien?

- Vet du, han er familie for meg, i likhet med alle andre som er involvert i serien. Og jeg snakker ikke om familie, sier Lincoln, og gjør det klart at han ikke har lyst til å snakke mer om konfliktene i kulissene.

- Da får vi heller spørre om familien i serien: Hvor langt er Rick Grimes villig til å gå for dem? Vi begynner jo allerede nå å se grader av inhumanitet hos ham i serien, noe vi er godt kjent med fra tegneserien.

- Det er en god observasjon. Et av de sentrale temaene i andresesongen går på hvem som er best skikket til å lede gruppen, både fysisk og psykisk. Dette er noe som vil bli utforsket til det ytterste, på en måte som på ingen måte kan misforstås. Så ja, han er på vei mot en tilstand der han ikke under noen omstendigheter kan kompromisse når det kommer til overlevelse. Noe som gjør det hele enda mer interessant er kjærlighetstrekanten som ligger i bunn av det hele, en kilde til mange av konfliktene, sier Lincoln.

- Er det vanskelig, tror du, å være tro mot sine leveregler i så ekstreme situasjoner som figurene i «The Walking Dead» opplever?

- Ja, der er du vel inne på selve hjertet av showet. Det er sentralt for alle psykene til figurene i seiren. Hvordan kan man bevare sin menneskelighet i dette helvetet, sier Lincoln, før han tar en tenkepause og fortsetter:

- Men noe av det vakreste ved serien er i mine øyne at det i disse helveteslommene finnes et snev av menneskelighet, som et slags gullstøv. Det er muligens en av grunnene til at folk trykker serien til sine bryst. Til tross for alt blod og gørr og skrekk, er det en utrolig mengde med hjerte i serien.

<strong>TREKANTTRØBBEL:</strong> Rick Grimes og kona Lori (Sarah Wayne Callies) holder sammen i tykt og tynt, men det er ikke alltid like enkelt. I bakgrunnen (også på bildet) lurer Ricks tidligere kollega Shane (Jon Bernthal).  Foto: TWD Productions LLC / AMC
TREKANTTRØBBEL: Rick Grimes og kona Lori (Sarah Wayne Callies) holder sammen i tykt og tynt, men det er ikke alltid like enkelt. I bakgrunnen (også på bildet) lurer Ricks tidligere kollega Shane (Jon Bernthal). Foto: TWD Productions LLC / AMC Vis mer

- Mot slutten av førstesesongen hviskes det noe avgjørende i øret til Rick, en scene som er minst like myteomspunnet som hviskescenen i «Lost in Translation». Det ryktes at vi vil få vite hva som ble sagt i løpet av andresesongen?

- Det stemmer.

- ... ok?

- Det blir ... det det blir, sier Lincoln knapt, med et skjevt smil.

Veien videre - Har du noen idé om hvor tett tv-serien vil følge tegneserien framover?

- Det er det strengt tatt manusforfatterne som vet best, men jeg er blitt fortalt at det alltid har vært meningen å hedre fortellingsstrukturen fra tegneserien, med et par overraskelser på veien, sier Lincoln.

- Jeg har tidligere spurt seriens skaper Robert Kirkman hva han selv ville gjort dersom han befant seg i en verden overtatt av zombier. Hans svar var å finne nærmeste høybygg og hive seg utfor. Hva med deg?

- Jeg ville stått under ham, så når han hoppet ville han knust meg i samme slengen. Jeg ville vært helt ubrukelig i en verden som det - det er derfor jeg er en skuespiller, tross alt, ler Lincoln.

Akkurat som Dr. House-skuespiller Hugh Laurie, er Andrew Lincoln en klassisk skolert skuespiller fra England som var nødt til å øve på sin amerikanske aksent for tv-jobbingen. Men det mange ikke vet, er at han også er svigersønn til en annen kjent skikkelse fra de britiske øyer, Ian Anderson fra Jethro Tull.

- Selv om du sa at du ikke snakker om familie, må jeg likevel spørre om hva svigerfaren din synes om serien?

- Han elsker den! Absolutt elsker den. Jeg spurte ham hva han likte med den, og han sa at det er fordi det ikke bare handler om zombiene, men om utforskingen av menneskesinnet. Hvordan disse menneskene hele tiden prøver å bevare sin menneskelighet, sier Lincoln entusiastisk, og fortsetter:

Foto: TWD Productions LLC / AMC
Foto: TWD Productions LLC / AMC Vis mer

- Ellers synes jeg det er så synd når jeg prøver å forklare dette til folk, og så svarer de bare «zombier ... ok?». Serien handler i bunn og grunn ikke bare om zombier, men om det som skjer når alt du kjenner til fra før strippes vekk, og du må begynne på nytt. Hvordan klarer folk seg? Noen bryter helt sammen, andre blir styrket av det. Folk som i et normalt samfunn er usynlig blir plutselig ledere. Det er en fascinerende måte å utforske nettopp hva som gjør mennesker menneskelige.

- Akkurat som zombiene trekker noen til serien, kan de kanskje også støte andre bort?

- Jeg tror at sjangeren kanskje ikke har all respekt som den fortjener. Det er som med fabler, de kan være som gamle historier, som bibelske historier. Du kan få sagt mer med færre ord. Om du trekker alle fasader og all sofistikasjon til side, får du pure, ærlige følelser. Jeg tror alle kan respondere til det.

- Over åtte millioner seere i USA, og enda flere internasjonalt, tyder jo på at du har et poeng?

- En del av meg tenker at det er mange fans av tegneserier som ser på, men det er jo mange flere enn det, selvfølgelig. Jeg kjenner mange kvinner som elsker showet. Du har jo selvfølgelig mange kvinnelige fans av tegneserier og skrekk, men her er det noe mer som også trekker de andre inn.

- Det er noe jeg selv ser hjemme, der min lite skrekkglade kone gleder seg minst like mye til neste episode som det jeg selv gjør.

- Der ser du. Hurra!

I Norge går sesong to av «The Walking Dead» på Fox Crime torsdager klokka 21.55. TV Norge begynner også å sende andresesongen 22. april.

Foto: TWD Productions LLC / AMC
Foto: TWD Productions LLC / AMC Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer