FONTANA TREVI: En av Romas mange inspirerende attraksjoner. Pictured here is the Fontana Di Trevi, the most magnificent of the public fountains in Rome, Italy, May 24, 1968. (AP Photo/Mario Torrisi)
FONTANA TREVI: En av Romas mange inspirerende attraksjoner. Pictured here is the Fontana Di Trevi, the most magnificent of the public fountains in Rome, Italy, May 24, 1968. (AP Photo/Mario Torrisi)Vis mer

«Jeg bannet på italiensk og forelsket meg på italiensk»

Wandrups utvalgte: 50 års jubilanten Erik Fosnes Hansen med lyriske Roma-guide.

??BOK: Erik Fosnes Hansen er en av disse nordmennene som ikke kan holde seg unna Italia i sin alminnelighet eller Roma i særdeleshet. Til pasta & poesi-landet drar han enten han skal feriere, jobbe, feire bursdag eller gifte seg.

Han har til og med lagd en bok, «Amor Roma», som enhver nordmann som skal til Roma eller området nord eller sør for den italienske hovedstaden bør få med seg.

Den passer i innerlomma på en hvilken som helst skreddersydd, italiensk dressjakke eller i en passe liten, håndlagd skinnveske fra Via Veneto. Denne boka kom første gang i 1989 i Bokklubbens Lyrikkvenner og har siden vært etterlyst av lyrisk anlagte Italia-farere.

Nå er den tilbake i anledning Fosnes Hansens 50 års dag, i et hendigere format og med et forord der redaktøren skildrer sin første kjærlighet til Italia. Den er ikke snau:

«Jeg lærte meg italiensk. Jeg kledte meg italiensk. Jeg lagde italiensk mat. Jeg bannet på italiensk og forelsket meg på italiensk; jeg klipte meg på italiensk, jeg sang italienske sanger og lyttet til italienske hits...I skumringen, når lydene tok til å bli lange og lyset rart, hadde jeg sterke anfall av melankoli. Det var ikke hjemlengsel, men Roma selv

Et formidabelt utvalg av nordisk poesi om Roma og andre italienske byer følger. Man skulle ikke tro skandinaviske diktere hadde gjort stort annet enn å reise til Italia og skrive poesi.

Her er Bjørneboe, Vesaas, Bull og Noel Cobb. Her er Boye, Bergman og Enckell. Her er Sophus Claussen, Tom Kristensen og H.C. Andersen. Og her er Hjalmar Gullberg: «Alla vägar leda till Rom,/staden som girigt stoppar i säck/mänskligheten och kramar den tom.»

Og ikke minst et fantastisk bakrusdikt av André Bjerke. Verdt hele boka.