Deeyah Khan - «Abortkrigen»

- Jeg bar på et dødt barn

Filmaktuelle Deeyah Khan opplevde et av sine jævligste øyeblikk som filmskaper da hun jobbet med dokumentar om voldelige angrep mot abortklinikker i USA. I tillegg spontanaborterte hun under redigeringen av filmen.

BLE SKJELT UT: Dokumentarfilmskaper og menneskerettighetsforkjemper Deeyah Khan har vært i USA og laget to filmer opp mot det amerikanske valget. I en av dem blir hun skjelt ut av illsinte demonstranter. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BLE SKJELT UT: Dokumentarfilmskaper og menneskerettighetsforkjemper Deeyah Khan har vært i USA og laget to filmer opp mot det amerikanske valget. I en av dem blir hun skjelt ut av illsinte demonstranter. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Da jeg vokste opp, leste jeg historier om at abortmotstand var hovedmotivasjonen bak de største terrorbombene i Amerika på 80- og 90-tallet. Jeg har alltid vært fascinert av hvorfor abort er så politisert i USA, og hva som gjør at folk vil bombe abortklinikker. Dette har vært et personlig prosjekt for meg, men plutselig ble det ekstra intimt, forteller Deeyah Khan (43) til Dagbladet.

Filmskaperen og menneskerettighetsaktivisten lanserte to filmer opp mot valget i USA som for tida vises på NRK under vignetten «Deeyah Khan i Trumps USA». I 22 måneder har den tidligere norsk-pakistanske artisten tatt med seg sin datter på kryss og tvers av det store kontinentet – for å lage én film om hatkriminalitet mot muslimer og én om abortmotstand.

Hun mener begge temaene er blitt mer betente etter at Donald Trump kom til makten. I filmene møter Khan militsgrupper med våpen i hånd klare til å krige mot muslimer, og demonstranter både for og mot abort, hvorav sistnevnte sistnevnte daglig går til angrep mot dem som utfører og dem som må ta abort.

Helt forferdelig

Khan ble denne uka tildelt Fritt Ords Pris 2020 for sine fryktløse og metodisk nyskapende dokumentarfilmer om ekstremisme. Hun har tidligere høstet to Emmy-priser og har fått en rekke andre utmerkelser for filmer der hun tar opp kvinners rettigheter og gir innblikk i dynamikken i voldelige grupper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer