«Jeg bare måtte ha rollen»

Småbarnsmammaen Julianne Moore skrev brev til regissør Neil Jordan og forklarte ham hvorfor hun måtte få hovedrolleni «Slutten på et forhold». Det endte med Oscar-nominasjon.

LONDON (Dagbladet):

I rollen som Sarah er hun gift med en tørrpinn og innleder et lidenskapelig forhold til en forfatter. Så forlater hun sin elsker under dramatiske omstendigheter.

«Slutten på et forhold» er forfatter Graham Greenes lidenskapelige utenomekteskapelige kjærlighetsforhold, festet til lerretet av N

eil Jordan.

Den irske regissøren tar nok en gang opp forhold ved den menneskelige psyke.

- Denne rollen handler om å sette seg sjøl til side for den du elsker. Enhver som har barn eller noen gang har vært i et forhold, vet hva det vil si, sier Julianne Moore. Når Dagbladet treffer Moore i London, vet hun ennå ikke at hun er Oscar-nominert i kategorien beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats i filmen.

Ofrer for kjærlighet


- Jeg bare måtte ha denne rollen som Sarah. Jeg sendte til og med Neil Jordan et brev og forklarte ham hvorfor. Det har aldri hendt tidligere, smiler Moore.

- Det er mennesker i mitt liv jeg føler slik for. I filmen er Sarah i en situasjon hvor hun tror hun kan skade den personen hun elsker. I stedet for å gjøre det, trekker hun seg ut, hun ofrer. Dermed beveger hun seg fra å være ganske ordinær til å bli en ekstraordinær person. Denne transformasjonen endrer livet hennes fullstendig. Gud er en dimensjon, men jeg mener denne endringen er like total uten Gud, sier Julianne Moore.

I toppligaen


Med rødt hår og blek hud har den 38 år gamle småbarnsmammaen et drag av irsk friskhet over seg, og er mer direkte enn hva som kjennetegner mange nordamerikanere. Hun har vært i bransjen i mange år, og filmpublikum kjenner henne fra så vidt forskjellige filmer som «Den store Lebowski», «Ni måneder», «An Ideal Husband» og «Boogie Nights».

Julianne Moore er arvtaker i skuespillerligaen der Meryl Streep, Glenn Close og Susan Sarandon lenge har dominert.

Om å spille mot Ralph Fiennes sier hun:

- Ralph var fantastisk. Dessuten har han et godt språk, og det hjalp meg da jeg slet med den engelske aksenten, sier Moore.

Rumpe i utakt


Nakenscenene i filmen er av så pass nær karakter at «Slutten på et forhold» ble gitt 18-årsgrense i Storbritannia. Helt konkret var det fordi rumpa til Ralph Fiennes beveget seg i utakt med filmsensuren.

- Nakenscener er ikke mer kompliserte enn andre scener. Det skjer ikke mer i rommet enn det publikum ser på lerretet. Både Ralph og jeg er profesjonelle skuespillere.

Julianne Moore er ikke helt ukjent med at livet drar andre veier enn planlagt. Sjøl forelsket hun seg under filminnspilling. Forfatterkjæresten Bart er ni år yngre enn Julianne og pappa til hennes to år gamle sønn.

Når Julianne snakker om sønnen, blir hun myk og kjærlig i stemmen.

- Cal var med meg i tre og en halv måned da vi laget denne filmen. Vi levde på iskrem. Engelsk mat, sier Julianne. Det hersker ingen tvil om hva hun mener.