Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg begynner å bli litt nummen

Per Petterson er prisjuryenes favoritt, men ikke oversetternes.

PERFEKSJONIST: Per Petterson legger ikke skjul på at han er en skikkelig perfeksjonist, også når det gjelder oversettelser.  

Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
PERFEKSJONIST: Per Petterson legger ikke skjul på at han er en skikkelig perfeksjonist, også når det gjelder oversettelser. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I 2003 ble han nominert, i 2006 vant han, og i år er han igjen nominert til den prestisjetunge britiske litteraturprisen Independent Foreign Fiction Award (IFFA). Per Petterson begynner å bli vant med prisutdelinger.

- Jeg er ikke blasert, men jeg begynner å bli litt nummen. Jeg synes det er forferdelig fint å bli nominert. Men jeg blir ikke lenger så distrahert av det, sier Per Petterson, som også har priser som Kritikerprisen, Brageprisen, Nordisk Råds Litteraturpris og den internasjonale IMPAC-prisen på merittlista.

Ingen oversetter-drøm
IFFA-prisen går til årets beste oversatte skjønnlitterære bok i Storbritannia, og deles mellom oversetter og forfatter. Det gjør prisen ekstra spesiell for Petterson. Denne gangen har han nemlig vært med på å oversette «Jeg forbanner tidens elv» selv, i samarbeid med Charlotte Barslund. Han avslører at han neppe er noen drøm å jobbe med.

- Det er ikke alltid oversetteren synes det er så jævla gøy, for forlaget gir meg store friheter, forteller Petterson.

Han jobber ikke direkte sammen med oversetteren, rett og slett fordi han gjør så mange endringer i utkastet hennes at han synes det er enklere å forholde seg til redaktøren.

Har avvist noen
- De synes nok noen ganger at det er litt mye. Men jeg har fått final cut, som det heter. Det er klart at ikke alle oversettere finner seg i det, vi har avvist noen av den grunn, sier han, men skynder seg å legge til:

- Det er jo ikke slik at jeg vet alt. Jeg får brynet meg, jeg også. Men det er utrolig fint å ha så stor frihet.

Per Petterson er en av seks forfattere på kortlisten til IFFA-prisen. Vinneren offentliggjøres på en seremoni 26. mai. Derson Petterson vinner, blir han første forfatter som får prisen for andre gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media