DEBATT

Jeg begynner å forstå hvorfor så mange vegrer seg for å delta i flyktningdebatten

Mange forsøker ikke engang å sette seg inn i asylsystemet.

PRIORITERING:  Realiteten er at vi har prioritert tilfeldige asylsøkere fremfor de mest trengende kvoteflyktningene, skriver Riise. 
Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Scanpix
PRIORITERING: Realiteten er at vi har prioritert tilfeldige asylsøkere fremfor de mest trengende kvoteflyktningene, skriver Riise. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg begynner å forstå hvorfor så mange politikere vegrer seg sånn for å delta i flyktningdebatten og i stedet henfaller til irrelevante floskelsetninger i mediene. For det er helt umulig å delta i denne debatten uten å bli feiltolket.

Den viktigste årsaken til det tror jeg dessverre er at de fleste ikke har gjort et forsøk på å sette seg inn i asylsystemet.

Mange skjønner ikke engang forskjellen mellom asylsøkere og kvoteflyktninger, og hvilke konsekvenser dagens politikk får når så mange mennesker som i dag er på flukt.

Gårsdagens forslag om endringer i asylsystemet har irriterende nok blitt referert av en rekke medier som et forslag til å begrense retten til å _søke_ asyl. Det er det ikke.

Det er et forslag til å begrense hvem som vil få søknaden sin behandlet i Europa og hvem som vil få opphold her hvis de søker. Noe av poenget med dette er nettopp å kunne ta imot - til Europa - flere av de som aller mest trenger å komme hit.

Mange FN-flyktninger, altså kvoteflyktninger i FN-leire, vil aldri kunne bli trygge i nærområdene, for eksempel på grunn av «feil» etnisitet, religion eller seksuell legning. Disse prioriteres imidlertid kraftig ned av Europa, fordi den store irregulære migrasjonen sprenger kapasiteten i institusjonene her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer