Anmeldelse Film «Billie»

Jeg begynner alltid å gråte

«Billie» er åpent og fascinerende portrett av en av musikkhistoriens mest talentfulle, dragende og destruktive kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Det er en sang som alltid gir meg tårer i øynene. Jeg er ikke alene om den reaksjonen, for å si det forsiktig. Sangen er «Strange Fruit», den gruoppvekkende balladen om lynsjing i Sørstatene, og den synges, knurres og klages fram av Billie Holiday.

Jazzens plagede førstedame strevde med stoff, sprit, rasisme, voldelige kjærester og en påtalemyndighet som var svært interessert i hva hun holdt på. Hun var selv mye mer enn et offer: Begavet, sulten, impulsiv og iblant hensynsløs. Og så hadde hun den stemmen, som fikk publikum til å føle at det stod om livet, gang etter gang.

Unike opptak

«Billie» er en fascinerende dokumentar, og basert på et unikt kildemateriale: en mengde intervjuer med Holidays venner, medmusikere, og elskere av begge kjønn.

Intervjuene ble tatt opp på bånd av journalisten Linda Kuehl på syttitallet, før Kuehl, som identifiserte seg sterkt med Holiday, selv døde ung. På tape snakker intervjuobjektene svært åpent om Holiday, så lys og mørke velter fram. Her er historier om overgrep og prostitusjon da Billie var tenåring, om rasismen fra turneene i Sørstatene, der hun måtte sove i bussen mens det hvite bandet lå på hotell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer