Jeg beklager

- Det er flere som har stilt spørsmål ved hvor dypt beklagelsene til politiet og PST etter 22. juli egentlig stikker.

ANSVAR: Også samfunnstopper må vise ansvar. Tiden hvor beklagelsene fremstår mer til hån enn til trøst må ta slutt.Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ANSVAR: Også samfunnstopper må vise ansvar. Tiden hvor beklagelsene fremstår mer til hån enn til trøst må ta slutt.Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politidirektør Øystein Mæland beklaget at politiet ikke var dimensjonert for den ekstreme hendelsen som skjedde en helt vanlig fredag i fellesferien.

Fungerende PST sjef Roger Berg beklaget på vegne av PST. Han beklaget ikke fordi PST hadde ansvar. Han beklaget fordi PST hadde et «prinsipielt ansvar» og valgte derfor å beklage av hensyn til «de pårørende og alle berørte.»

Det er flere som har stilt spørsmål ved hvor dypt disse beklagelsene egentlig stikker. Alle kan gjøre feil. Det gjelder også samfunnstopper. Det er også slik at feil kan gi ulike konsekvenser for den ansvarlige. Hvilke konsekvenser det får, avhenger av hva man har gjort og hvem som har gjort det.

Det har i lang tid vært god strategi å gå ut med en beklagelse og innrømmelse av at en har gjort feil. Resultatet har vært at med det er saken avgjort og ting kan fortsette som før. Dette har pågått så lenge at nå ser vi at de ansvarlige nærmest tar det for gitt at enhver beklagelse medfører tilgivelse.

Politidirektør Øystein Mæland og fungerende PST sjef Roger Berg er eksempler på denne utviklingen. Når en hører beklagelsene fra disse to fremstår det ikke en gang som om de prøver å være oppriktige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.