Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jeg ber Gud om styrke hver dag»

Frontfiguren i Turboneger er narkoman, ser ut som fanden selv og kaller seg Hank von Helvete. Bak sminken finner vi en dypt religiøs Hans-Erik Dyvik Husby (30), som takker Gud for at han lever.

Det er mange måter å være kristen på. Betegnelsen «gla'kristen» passer definitivt ikke på Hans-Erik Dyvik Husby. Han befinner seg i den andre enden av den religiøse skalaen.

- Jeg ber til Gud om styrke hver dag. Jeg ber om støtte i dagliglivet. Og jeg får hjelp. Men jeg er ikke den typen nyfrelst som er høy på Jesus, sier Husby.

En helvetes fyr

I morgen kveld viser NRK1 en dokumentar om Hans-Erik Dyvik Husby og bandet Turboneger. I «Fakta på lørdag»-programmet får vi et innblikk i hans vei fra heroinhelvetet tilbake til livet og gjenforeningen av bandet. Dagbladet så dokumentaren sammen med Husby, sminket som Hertugen fra Helvete i går.

- Jeg ser jo ikke akkurat ut som en kristen, men har alltid vært troende. En gnostiker. Da jeg innså at jeg hadde mistet alt, valgte jeg likevel livet.

- Troen min sa at jeg ikke hadde rett til å drepe meg med heroin. Jeg hadde en plikt til å redde mitt liv.

- Da reiste jeg til øya Moskenes i Lofoten og fiskeværet Å. Til mine besteforeldre. Takket være dem og Gud så lever jeg i dag.

Hertis, som han også blir kalt, har ingen ønske om å misjonere Bibelens budskap. Fra scenen snakker han om veien fra helvete til livet, og skriver ut til fansen at det er fingerpuling som reddet ham.

- Ganske rått. Folk skjønner jo at jeg spiller. Det blir for teit å fortelle om mitt liv fra scenen.

Bekjemper ondskap

Turboneger dyrker et homoimage, som for mange er mer skremmende enn sminke, machorock og lenker, men Husby hevder at fansen skjønner at de står for noe positivt.

- Ved å sette navn på ondskapen, bekjemper vi den. Det er snakk om å bevisstgjøre det onde. Det er ren kristen psykologi og Freud.

- Imaget kom gradvis. Vi fikk ikke jobber, fordi vi så for streite ut. Punkere skal se jævlige ut.

Etter at Turboneger hadde ligget på is i fire år, har bandet - mot alle odds - bare blitt større. Det er blitt mange flere fans over hele verden. Bandet har nylig vendt hjem etter en flere uker lang USA-turné med Queens Of The Stone Age. Neste uke begynner Europa-turneen.

- Det er helt sprøtt. Mens jeg har sittet i Lofoten og sett på havet, har vi blitt større.

I dag kommer den nye cd ut. Hertis mener at «Scandinavian Leather» er bandets beste.

- Den er mer fullkommen en «Apocalypse Dudes», mørkere og mer storslått. Det er den plata vi alltid har ønsket å lage. Og jeg har vært nykter underveis.

Turboneger sto foran et mulig gjennombrudd i 1998, da Dyvik Husby knakk sammen og dro til Lofoten. Jobbet som guide på fiskeværsmuseum og i lokalradioen. Gud og besteforeldrene, samt antidepressiver og metadon - som han fremdeles går på - ble redningen. Nå har han flyttet tilbake til Oslo og fått samboer. Men det er fremdeles Lofoten som er «hjemme».

- Etter fire år som kjernesunn nordmann var jeg klar for Turboneger. Jeg er ikke redd for å sprekke. Tenker på framtida og gleder meg til å få barn. Jeg er jo ikke så syk som jeg ser ut som. Jeg spiller en rolle.

Husby poengterer at det bare er de artistene som tar av seg kostymet og lever et vanlig A4-liv som overlever rock- og underholdningsbransjen.

- Bransjen sluker deg. Hvis du ikke er klar over det, så går det fort til helvete.

Teller lightere

- De bandene som lever ut mytene, blir spist opp. Man skal stelle pent med seg selv. Jeg har vært rusmisbruker i 13 år, men det var i perioden 1995- 1998 at jeg gikk over på heroin. Nå rører jeg ingenting. Drikker litt alkohol, helt vanlig, som folk flest. Men jeg er vel typen som blir fort hekta på ting. Røyk, jeg bare må ha røyk.

Dyvik Husby er en reflektert, og talefør fyr. Han betrakter Turboneger som det mest intelligente bandet han kjenner til.

- Det er ingen skam å si det. Vi er en gjeng smarte fyrer.

EN HELVETES NEGER: - Jeg har lært at det fins andre måter å kurere livet på enn å forsøke å gjøre ende på det, sier Hank von Helvete. I morgen viser NRK en dokumentar om ham og bandet.
I SIVIL: Slik ser Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Helvete, ut når sminken er tatt av. - Bak maska og sminken er jeg en vanlig fyr. Jeg tror på Gud og gleder meg til å få barn, sier Turboneger-sjefen, som mener at et A4-liv er greit.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media