- Jeg beundrer henne veldig

Kulturnorge hyller den ferske Emmy-vinneren.

VIKTIG ANERKJENNELSE: I natt ble det kjent at norsk-pakistanske Deeyah Khan har vunnet Emmy for beste internasjonale TV-dokumentar. Det får kulturnorge til å juble. Foto Espen Røst/Dagbladet
VIKTIG ANERKJENNELSE: I natt ble det kjent at norsk-pakistanske Deeyah Khan har vunnet Emmy for beste internasjonale TV-dokumentar. Det får kulturnorge til å juble. Foto Espen Røst/DagbladetVis mer

(Dagbladet:) - Det er fantastisk at Deeyah fikk Emmy-prisen for sin dokumentar. Den setter viktige temaer som æresdrap og vold mot kvinner på dagsorden, skriver kulturminister Hadia Tajik i en SMS til Dagbladet.

I natt ble det kjent at den norsk-pakistanske filmskaperen Deeyah Khan (36) har vunnet Emmy for sin dokumentar film «Banaz: A love story». Filmen handler om æresdrapet på Banaz, en ung kurdisk-britisk jente.

- Ømt tema Det er første gang en norsk filmskaper vinner den høytstående prisen for beste utenlandske TV-dokumentar, og kulturnorge er fulle av lovord om den ferske Emmy-vinneren.

- Det er strålende, og ikke minst veldig fortjent, sier Kulturredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås til Dagbladet.
 
Han roser Khan både som filmskaper, men også for å sette et svært aktuelt, og ømt tema på dagsorden.

- Det er både en god og veldig viktig film. Jeg beundrer henne veldig; hun er en strålende musiker og filmkunstner, men også en av norges viktigste menneskerettsaktivister, mener Åmås.

- Jeg har sett en tendens til at noen har gått litt lei denne debatten rundt tema som æresdrap og kvinnevold, men det er fremdeles et stort problem i vår verden. Derfor er anerkjennelse rundt en slik film ekstra viktig, sier Åmås.

Skaper blest
Også kulturredaktør i NRK, Hege Duckert tar av seg hatten for prisvinneren.

- Det er bare å gratulere og ta av seg hatten. Dette er en veldig stor prestasjon, og ikke minst en viktig pris å vinne. Det kommer til å åpne mange muligheter videre for Deeyah, sier Duckert.

Hun understreker også at filmens alvorlige tema er med på å øke viktigheten av en slik utmerking, og mener prisen vil føre til to ting:

- For det første vil det skape mye positiv oppmerksomhet rundt Deeyah Khan som filmskaper, men den er også med på å skape oppmerksomhet rundt temaet filmen tar opp. Det vil skape blest rundt en veldig viktig debatt, sier Duckert.

Unikt materiale
Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen, som har jobbet sammen med Deeyah Khan i Hedda-Stiftelsen, som jobber for menneskerettigheter og likestilling gjennom kunstneriske prosjekter. Han applauderer også den ferske prisvinneren.

- Det er fantastisk at hun vant Emmy - og det er en fantastisk sterk film, sier Lorentzen og fortsetter:

- Det er kjempeflott arbeid, og også unikt materiale. Kjernen i filmen er jo intervjuet politiet gjorde med Banaz da hun kom til politiet og sa at hun kom til å bli drept. Politiet tok henne ikke alvorlig, og noen dager senere blir hun drept, sier Lorentzen.

 Han mener filmen allerede har betydd mye for Deeyah Khan.

- Filmens suksess har allerede gitt henne andre oppdrag. Britisk TV har bedt henne lage flere filmer. Og det er klart at en Emmy er en boost i karrieren. Hun er en hardt arbeidende, dedikert kunstner, sier han til Dagbladet.

Dette er andre gangen en norsk produksjon har mottatt Emmy-prisen, som blir omtalt som TV-bransjens svar på Oscar. I februar vant NRK Supers «Energikampen» pris for beste internasjonale barneprogram under den fasjonable prisutdelingen som finner sted i New York.


FANTASTISK: Kulturminister Hadia Tajik synes det er fantastisk at Norge i natt fikk sin andre Emmy-vinner.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FANTASTISK: Kulturminister Hadia Tajik synes det er fantastisk at Norge i natt fikk sin andre Emmy-vinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer