Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ble beveget. Det er litt pinlig å si, men jeg må være ærlig

Lars Saabye Christensens store roman er blitt TV-serie. I dag fikk han se resultatet for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Halvbroren»! En av våre fremste samtidsforfatteres store verk, påbegynt i 1981, modnet i skrivebordsskuffen i tiår, utbygget og omskrevet og omsider gitt ut i 2001, til øredøvende kritikerjubel, storsalg og Nordisk Råds litteraturpris.

Og nå, elleve år senere, sendeklar på NRK som påkostet og prestisjetung TV-serie. I dag fikk forfatter Lars Saabye Christensen for første gang se en helt ferdig episode. Ordene satt ikke løst i etterkant.

- Det er vanskelig å snakke om det, sånn rett etterpå. Det er en helt spesiell opplevelse for meg å se disse karakterene tre fram, sier forfatteren.

- Men jeg har en tommelfingerregel. Og det er at hvis jeg selv blir beveget av det jeg ser, da har de gjort noe riktig. Og jeg ble beveget. Det er litt pinlig å si, men jeg må være ærlig, sier han.

Norsk standard «Halvbroren» består av åtte 45-minuttersepisoder, beveger seg mellom 40-tallet, 60-tallet og 80-tallet og har Nicolai Cleve Broch, Frank Kjosås, Agnes Kittelsen og Jon Øigarden i sentrale roller. Serien har kostet hele 67 millioner kroner å lage - et usedvanlig høyt budsjett i norsk sammenheng.

At NRK-serien - som er laget eksternt av produksjonsselskapet Monster - ferdigstilles samtidig med at NRK Drama er midt i en opprivende debatt om kvaliteten på sine egne serier - har ikke gått noen av de involverte hus forbi. Uten at de av den grunn har lyst til å diskutere Hans Rossine og Anders Baasmo Christensen i lanseringsintervjuene.

- Når vi kommer med en slik stor satsing midt i denne debatten må vi jo levere. Jeg håper og ber om at folk nå ser at vi kan lage bra norsk tv-drama - vi har alle forutsetninger til stede, sier Agnes Kittelsen.

- Det er kanskje ikke til å unngå at serien blir sett på som et partsinnlegg i debatten, men selv har jeg holdt meg unna den nettopp for at «Halvbroren» skal stå på sine egne bein og ikke bli farget av diskusjonen om NRK Drama, sier Nicolai Cleve Broch.

- Jeg har fulgt med på debatten om NRK Drama, fordi TV-drama er blitt viktig. Mye av fornyelsen innen film de siste årene har kommet med TV-serier. Jeg håper «Halvbroren» kan være med og sette en norsk standard, sier Lars Saabye Christensen.

Følsomt og kraftfullt Selv har han holdt seg på «en armlengdes avstand» mens kameraene har rullet - men sier han har deltatt i diskusjoner rundt utfordringene som oppstår når en tekst skal overføres til bilde. Og så la han ett konkret ønske på bordet overfor produsentene:

SPILLER I «HALVBROREN»: Fra venstre Henrik Holm, Vibeke Bugge, Ola G. Furuseth, Jon Øigarden, Agnes Kittelsen, Marianne Nilsen, Frank Kjosås, Mariann Hole, Oscar Sandven Lundevold og Nicolai Cleve Broch. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SPILLER I «HALVBROREN»: Fra venstre Henrik Holm, Vibeke Bugge, Ola G. Furuseth, Jon Øigarden, Agnes Kittelsen, Marianne Nilsen, Frank Kjosås, Mariann Hole, Oscar Sandven Lundevold og Nicolai Cleve Broch. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det var at Ghita Nørdby skulle spille «Den gamle». Og det fikk jeg gjennomslag for. Det er mange hovedroller i denne serien, men for meg er hun helten i fortellingen, sier forfatteren.

De andre skuespillerne måtte produsentene finne selv.

- Jeg kunne ikke be dem gå ut og finne de personene jeg så for meg da jeg skrev boka, for de finnes bare inne i mitt trange hode. De måtte skape sine egne karakterer, og overbevise med sin egen karakterskaping, og det har de gjort, sier han.

- Jeg synes resultatet er blitt både følsomt og kraftfullt på samme tid. Jeg kan jo ikke si noe annet, avslutter Saabye Christensen:

- Men det verste er at jeg mener det!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!