«Jeg ble for intim»

Åsne Seierstad sier hun kanskje var dum og naiv da hun skrev om bokhandleren i Kabul.

Debatten rundt boka Bokhandleren i Kabul fortsetter etter hvert som boka lanseres i flere land. Britisk versjon er allerede ute. Amerikansk versjon slippes nå. Forfatter og journalist Åsne Seierstad har hele tiden forsvart boka. Men hun har også tatt selvkritikk på flere punkter.

  • Hun burde latt det engelske forlaget vise manuset til bokhandleren Shah Mohammed Rais før det ble publisert.
  • Det var tre-fire detaljer hun angret på i boka. Hun har derfor utelatt eller omskrevet visse detaljer fra den amerikanske utgaven, som The New York Times skriver.

I et intervju med den britiske avisa The Guardian i dag, utdyper hun dette.

- Kanskje jeg lurte meg selv til å tro at han ikke ville reagere. Som bokhandler var han en dannet mann som alltid forsøkte å være liberal. Men kanskje jeg var dum og naiv siden jeg ikke var mer oppmerksom på at han ikke kom til å like den, sier Seierstad. Avisa har pratet med henne mens hun var i Hellas for å lansere den greske utgaven av boka.

Det er ikke spesielt faktafeil bokhandleren har reagert på. Snarere er det en misnøye med hvordan han blir fremstilt i boka. Bokhandleren er dermed ikke fornøyd selv om Seierstad altså har skrevet om historien noe i den amerikanske utgaven.

Rais har engasjert advokat Brynjar Meling for å forsøke å få oppreisning fra Seierstad. De planlegger å saksøke henne i 17 land, like mange som boken til nå har kommet ut i. Bokhandleren mener at over 40 avsnitt, ord og påstander i Seierstads bok er injurierende og ærekrenkende.

- Det er ofte ikke konkrete setninger, men underliggende inntrykk som blir skapt. Flere av påstandene i boka vil være ærekrenkende selv om de skulle vise seg å være korrekte, sa Brynjar Meling til Dagbladet for halvannen måned siden.

«Sultan ler for seg selv. Det rykker litt i ham. Han nærmer seg Mikrorayon, og den deilige barnekvinnen.

Sitatet over er bare ett av eksemplene Meling reagerer på.

- Det er, jeg er enig i det, noen detaljer som er for intime. Jeg skulle kanskje vært mer forsiktig. Men jeg kunne ikke forkle ham mer enn jeg gjorde. Jeg kunne ikke gjort han til slakter, sier Seierstad til The Guardian.

Da hun traff bokhandleren første gang, ble hun fascinert av hans mot. Bokhandleren jobbet nemlig aktivt mot sensur av bøker i Afghanistan. Han hadde selv sittet i fengsel flere ganger og fått sine bøker brent.

<B>KRENKET:</B> Bokhandleren Shah Mohammed Rais mener Seierstad ærekrenket ham flere steder i boken Bokhandleren i Kabul.
<B>INNRØMMER:</B> Forfatter Åsne Seierstad innrømmer at hun ble for intim i sin beskrivelse av bokhandleren Shah Mohammed Rais.