Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jørn Hoel

- Jeg ble hele Norges første­elsker og mistet all kred

Gjennombruddet til Jørn Hoel startet med monsterhiten «Har en drøm» for 32 år siden.

ALLSANG: - Når jeg annonserer «Har en drøm», blir det stille i konsertlokalet - og når jeg er i gang, synger alle med, sier Jørn Hoel om den 32 år gamle låta som sparket i gang hans karriere for alvor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALLSANG: - Når jeg annonserer «Har en drøm», blir det stille i konsertlokalet - og når jeg er i gang, synger alle med, sier Jørn Hoel om den 32 år gamle låta som sparket i gang hans karriere for alvor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi har mange allsangfavoritter, men hvilken låt skal få kalle seg «Tidenes norske allsang»? Det er opp til deg å bestemme, se og plukk ut din favoritt fra lista nedenfor.

Det store gjennombruddet for Jørn Hoel startet midt på 80-tallet med «Har en drøm», som er en av de 40 låtene som juryen har plukket ut til å være med.

Sexy sang

- «Har en drøm» er vel den største hiten jeg har. Jeg har sunget den en million ganger, og synger den gjerne en million ganger til. Den gjør noe med meg, og beveger publikum - hver gang, sier Jørn Hoel.

Han møter folk som ikke var født da låta ble gitt ut, men som har et forhold til den.

- Jeg har ofte hørt de fortelle at «jeg ble til på grunn av deg». Foreldrene hadde sex mens de hørte på «Har en drøm» og andre kjærlighetssanger fra albumet «Varme ut av is», sier han.

En pangstart

- Det var i 1986, jeg fikk en telefon av min store helt, Svein Gundersen - låtskriver og bassist i Aunt Mary, en hovedgrunn til at jeg i det hele tatt begynte med musikk.

Han hadde sett Hoels MGP-bidrag «Inkululeko», og tok kontakt.

- Han ringte og ville ha meg til å synge «Har en drøm», som skulle være med i Wam og Vennerød-filmen «Drømmeslottet». Det førte til et nært og mangeårig samarbeid med Gundersen.

- Jeg fikk hakeslepp

På den tida eksploderte musikkvideosjangeren, og Jørn Hoel fikk sin «Har en drøm»-video av filmskaperne, som aldri la noen ting imellom når det kom til replikkveksling.

Den ikke utpreget fintfølende nordlendingen forteller at videoen ga ham bakoversveis.

- Mens jeg synger inderlig og mykt, kan du høre høyt i bakgrunnen filmreplikken «dra til hælvete di jævla fitte». Jeg fikk hakeslepp, forteller Jørn med et smil.

- Jeg ble søring

Jørn Hoel avslører at det snek seg inn et bokmålsord i teksten. Produsent Gundersen var så nøye og rettet stadig på Hoel. Dermed falt Jørn av et lite sekund.

- Jeg ramlet av, datt ut og ble søring.

- Et sted i sangen sier jeg «deg», og det er jo helt feil. Som nordlending sier jeg «dæ». Ble utslitt av nøyaktigheten til Gundersen, men jeg har lært mye av ham, sier Hoel.

- En sløy tekstforfatter

Det er en treffsikkerhet i «Har en drøm»-teksten, som det gjerne er i sangtekster skrevet av nordlendingen Trygve Hoff. Låta kler mange ulike sammenhenger, mener Hoel.

- Den passer inn i så mange steder, sier Hoel og legger til:

- Trygve Hoff var en sløy tekstforfatter. Det er vanskelig å si hva låta handler om, men den er blitt brukt til innsamlingsaksjoner og i en rekke sammenhenger og passer inn over alt, nesten.

Ble førsteelsker

Det er vel neppe feil å si at låta «Har en drøm» ble større enn filmen «Drømmeslottet». Året etter, samtidig som den hese og ubarberte nordlendingen fylte 30 år, kom albumet «Varme ut av is» - med «Har en drøm» og andre killere.

Fra da av var Jørn Hoel hele Norges førsteelsker og megastjerne.

- Ja, det var ikke sånn jeg trodde det skulle bli. Jeg mistet mye kred. Jeg fikk et image om den fysiske kjærligheten. Steinar Albrigtsen sier at befolkningen økte etter at plata ble gitt ut, med låter som «Elsk mæ sakte» og «Elske i sneen», sier Hoel.

Nytt og gammelt

«Tidenes norske allsang» er et samarbeid mellom Dagbladet, Se og Hør og TV2-programmet «Allsang på Grensen». En jury bestående av programleder Ivar Dyrhaug, artist, låtskriver og produsent Ole Evenrud, artist og låtskriver Hanne Sørvaag og kulturredaktør og tidligere musikkanmelder Sigrid Hvidsten har plukket ut 40 norske allsanglåter.

Nå er det opp til publikum å stemme fram sin favoritt.

Juryen har diskutert seg fram til 40 låter som folk flest har et forhold til. De droppet gamle sanger og salmer, og gått vel 50 år tilbake i tid - fra Alf Prøysen og fram til i dag med Marcus & Martinus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media