FOR YTRINGSFRIHETEN: Jeg vil ikke at Norge skal være et land som forbyr sanger skriver Atle Simonsen, formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).
Foto: NTB scanpix
FOR YTRINGSFRIHETEN: Jeg vil ikke at Norge skal være et land som forbyr sanger skriver Atle Simonsen, formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Foto: NTB scanpixVis mer

Jeg ble ikke engasjert i politikk for å bry meg om russelåter

Jeg engasjerte meg ikke når Karpe Diem sang om å få blowjob av Mette Hanekamhaug og når Lars Vaular sang om å skyte Siv Jensen og jeg engasjerer meg ikke nå heller.

Meninger

Det er tydeligvis mye rart vi skal mene noe om som ungdomspolitikere. I går ble jeg oppringt av NRK som lurte på hva jeg synes om årets mye omtalte russelåter. Alle ungdomspartier utenom FpU tok avstand fra budskapet i sangene og mente de var kvinneundertrykkende.

Det lette er å si ja og ta avstand, det vanskelige er å si nei og forsvare ytringsfriheten. Jeg velger det siste. Selvsagt skal man ikke kalle jenter for horer. Jeg har ikke hørt sangene, men jeg mener ikke politikere skal blande seg inn i russefeiringen og sangtekster. Det får være grenser for politikk.

Russen har alltid gjort mye teit. Det gjør de sikkert i år også. Hvis noe er det heller noen foreldre som har sviktet, ikke politkerne. Jeg vil ikke at Norge skal være et land som forbyr sanger.

Jeg har ikke engasjert meg i politikk for å mene noe om russesanger. Jeg engasjerte meg ikke når Karpe Diem sang om å få blowjob av Mette Hanekamhaug og når Lars Vaular sang om at noen skulle skyte Siv Jensen og jeg engasjerer meg ikke her heller. Hva med alle de utallige filmene, bøkene eller kunsten med et kvinneundertrykkende eller til og med kriminelt budskap? Hva med kunstneren som malte Siv og Erna som døde? Skal ungdomspartier ta avstand fra dette også? For å ikke nevne stort sett det som er av hiphopsanger. Når tar Torbjørn Røe Isaksen og andre avstand fra Lil Wayne og Jay-Z?

«Det blir dagen jeg får head av Mette Hanekamhaug, og vi ruller rundt i Toyotan til Magdi med den merra, og vi mater deg jalebi og pakora i den kjerra,» Man skal ha ytringsfrihet til å lage sanger om hva man vil. Jeg vil ikke forby ytringer enten de har melodi eller ikke. At mange tar avstand viser at ytringsfrihet fungerer. Man kan ikke forby slik.

Jeg antar at ungdomspartiene mener noe med å ta avstand, at man skal gjøre noe og at politikerne har et ansvar. Jeg mener ikke ungdomspartiene skal være et slags moral- og sangpoliti som skal ta stilling til om alt av sanger er over en eller annen grense. Da mener jeg politkerne selv trår over grensen for hva politikerne skal blande seg opp i.

Det er ikke politikere som skal lære ungdommer holdninger og gode verdier, det er foreldrene. Jeg tror ikke russ eller andre endrer adferd på grunn av sangen og at man nødvendigvis er enig i innholdet selv om man hører på sangene, det er helt absurd. Jeg har selv hørt medlemmer i sosialistisk ungdom synge på sanger som ikke akkurat stemmer med deres kvinnesyn, tror jeg de har de samme verdiene på grunn av det? Selvsagt ikke.

Mai er den store voldtektsmåneden. Det er ikke et russeproblem men et samfunnsproblem. Det engasjerer meg. FpU leverte nettopp sammen med Unge Høyre, 10 krav til justisministeren for å stoppe voldtekt. Det er både strengere straffer, økt prioritet hos politiet og bedre offeromsorg. Det er noe som engasjerer meg, ikke hva russen synger i år eller neste år.

Saken ble opprinnelig publisert på FpUs blogg