DEBATT

Jeg ble innkalt til Stasi

Det regnet jeg med. Murens fall i Berlin i 1989 er mer enn en mur som falt.

POLITISTAT: For oss som ble født, vokste opp- og levde i politistaten DDR, vekker minnene om murens fall først og fremst tilbake følelsen av konstant undertrykking og mangelen på demokrati. Foto: Privat
POLITISTAT: For oss som ble født, vokste opp- og levde i politistaten DDR, vekker minnene om murens fall først og fremst tilbake følelsen av konstant undertrykking og mangelen på demokrati. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Så kom innkallingen til blokk C. Til Ministerium für Staatssicherheit, bedre kjent som etterretningstjenesten Stasi. Jeg hadde jo regnet med det. Jeg var ikke den første og ikke den siste som måtte ta den tunge veien til blokk C.

Vi snakker om sommeren 1989. Muren, die Mauer, også kalt Antifaschistischer Schutzwall (antifascistisk beskyttelsesmur) i DDR-propagandaen stod fortsatt. Den hadde stått der hele livet mitt, og alt gikk fremdeles sin vante gang. Jeg var inne i det tredje året i militæret og hadde seks måneder igjen av militærtjenesten i Löbau, ikke langt fra Dresden. Tre, til de grader ufrivillige, år i militæret for å kunne oppretthold håpet om en studieplass. Lang militærtjeneste og helst medlemskap i PARTIET var kravet fra personalsjefen, frembragt under sluttsamtalen på den siste dagen i min læretid som skogarbeider. Dette var en tung avgjørelse for en 17-åring, men partimedlemskap måtte unngås og dermed var det det ingen vei utenom militærtjenesten.

I blokk C tok Majoren i Staatssicherheit seg god tid til å forklare meg grunnen til at vi nå satt sammen i dette rommet, mens jeg på min side allerede var på leting etter «de rette svarene» på spørsmålene jeg visste var i vente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer