- Jeg ble kasta ut av «Trygdekontoret»

Mannen bak «Kongolandsbyen» reagerer på behandlingen.

(Dagbladet): Gårsdagens sending av «Trygdekontoret» Rasisme Spesial på NRK 1 har fått mye oppmerksomhet på sosiale medier.

Temaet for programmet var rasisme og blant gjestene var kunstner Mohamed Ali Fadlabi, PR- og presserådgiver Elisabeth Norheim, artist og skribent Hannah Wozene Kvam og musikkanmelder og skribent Sandeep Singh.

- Ble kasta ut Muhamed Ali Fadlabi og Lars Cuzner står bak kunstprosjektet Kongolandsbyen som skal stilles ut i Frognerparken fra 15. mai. Fadlabi trodde selv han skulle sitte gjennom hele programmet, men sånn gikk det ikke.

- Da jeg kom til NRK fikk jeg beskjed om at jeg ikke fikk delta i programmet allikevel. Elisabeth Norheim ville ikke være med i programmet hvis jeg skulle delta, sier Fadlabi.

Det fikk Sandeep Singh til å reagere.

- Jeg forklarte redaksjonen hvor viktig hans stemme var, at han var den eneste egentlige utlendingen her og kunne bidra med et perspektiv ingen av oss andre kunne. Og jeg nevnte at hvis han må gå, må jeg vurdere min deltakelse, skriver Singh i en e-post til Dagbladet.

Det ble da ingått en ny avtale om hvordan panelet skulle settes sammen.

- Redaksjonen i «Trygdekontoret» sa at jeg skulle sitte i panelet halve programmet, så skulle Sundeep sitte gjennom den andre halvdelen.

Etter mye om og men er det klart for innspilling, men det går kun ti minutter før opptaket avbrytes, hevder Fadlabi.

- Elisabeth Norheim stoppet opptaket og sa hun ikke ville fortsette med mindre jeg forlot panelet. Redaksjonen valgte å ta meg ut, og jeg fikk beskjed om at jeg av tekniske årsaker måtte ut av panelet, og at det var en redaksjonell avgjørelse, sier Fadlabi.

Fadlabi er en svoren fan av både «Trygdekontoret» og av programleder Thomas Seltzer, men reagerer på behandlingen han fikk under opptaket av gårsdagens program.

- Jeg synes ikke jeg ble behandlet noe bra, sier Fadlabi.

RASISME SPESIAL: Elisabeth Norheim (t.v) og Hannah Wozene Kvam reagerte kraftig da Fadlabi hevdet han er mer afrikaner enn dem. Foto: NRK
RASISME SPESIAL: Elisabeth Norheim (t.v) og Hannah Wozene Kvam reagerte kraftig da Fadlabi hevdet han er mer afrikaner enn dem. Foto: NRK Vis mer

I følge Singh var det Fadlabi, og ikke ham selv, som skulle sitte gjennom hele programmet.

- I utgangspunktet skulle ikke jeg bli sittende gjennom hele programmet. Men jeg ble det etter omrokkeringen. Sånn jeg opplever det, virket det som at Fadlabi som skulle sitte til slutt. En situasjon som underbygger det, var under musikkopptredenen av Monica Helldal ble filmet før selve programopptaket. Da innspillingslederen innkalte alle som skulle være med til slutt, hentet ham Suzanne Aabel, Elisabeth Norheim, Bård Larsen og Fadlabi. Dette ble endret på i siste liten, så jeg ble bedt om å bytte plass med Fadlabi, i tråd med den nye avtalen som ble gjort, skriver Singh.

- Ble ikke kasta ut Redaksjonsleder for »Trygdekontoret», Christina Rezk Resar, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen til Fadlabi.

- Redaksjonen ble enig med Fadlabi om at han skulle sitte gjennom del én av programmet. Han fikk ikke beskjed om at han ikke fikk delta allikevel slik han hevder, sier Resar.

I følge Resar var det en misforståelse som førte til at Elisabeth Norheim stoppet opptaket.

- I den første delen ble det vist to forhåndsproduserte innslag, og etter det første innslaget ba Elisabeth Nordheim om at Fadlabi forlot studio. Hun trodde det var avtalen, men avtalen var at han skulle sitte gjennom hele del én, sier Reser og legger til:

- Elisabeth Nordheim bestemte ikke at Fadlabi måtte forlate studio. Han satt gjennom del én etter avtalen.

- Fadlabi sier han er stor fan av programmet, men mener han ble behandlet dårlig. Har du en kommentar til det?

- Det beklager vi på det sterkeste, vi prøver å behandle alle våre gjester bra.

Elisabeth Norheim viser til svaret fra NRK på spørsmål om hennes versjon.

- BLE IKKE KASTA UT: NRK sier Fadlabi ikke ble kasta ut av programmet. Foto: NRK
- BLE IKKE KASTA UT: NRK sier Fadlabi ikke ble kasta ut av programmet. Foto: NRK Vis mer