«House of the Dragon»:

- Jeg ble livredd

I den nye serien «House of the Dragon» er det kvinnene som er i sentrum.

GIRLPOWER: I «House of the Dragon» får kvinnene mye plass. Foto: Foto: Ollie Upton / WarnerMedia / HBO

GIRLPOWER: I «House of the Dragon» får kvinnene mye plass. Foto: Foto: Ollie Upton / WarnerMedia / HBO

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

AMSTERDAM (Dagbladet): Den megapopulære serien «Game of Thrones» høstet mye ros, men fikk også en god del kritikk for hvordan kvinnene ble portrettert i serien. Neste mandag kommer forløperen til serien, «House of the Dragon», og nå håper produksjonen å snu om på dette.

Emily Carey (19), som spiller en av hovedrollene i den nye serien, forteller til Dagbladet at måten kvinner ble framstilt på i originalserien, skremte henne veldig.

- Jeg var 17 år da jeg fikk jobben. Jeg hadde ikke sett «Game of Thrones», så jeg så serien for å forberede meg. Helt ærlig, jeg ble livredd, forteller Carey til Dagbladet på et lanseringsarrangementet for serien i Amsterdam.

Emily Carey sier måten kvinnene i «Game of Thrones» ble framstilt på, gjorde henne livredd. Foto: Wesley de Wit / AFP / NTB
Emily Carey sier måten kvinnene i «Game of Thrones» ble framstilt på, gjorde henne livredd. Foto: Wesley de Wit / AFP / NTB Vis mer

19-åringen legger til at hun umiddelbart ble beroliget da hun kom på øvingsrommet og fikk luftet sine bekymringer.

- Det var en åpen dialog om hvordan kvinner skulle bli mottatt og hvordan de ble framstilt og om volden og sexen. Alt ble snakket om og gjorde slik at vi følte oss trygge.

Diktert av menn

«House Of The Dragon» handler om familien Targaryen, og serien begynner når dynastiet er på sitt største. Handlinga utspiller seg omtrent 200 år før hendelsene i Game of Thrones, og hat mot kvinner er et sentralt tema i serien.

Det er perspektivene til prinsesse Rhaenyra Targaryen (spilt av Milly Alcock) og bestevenninna Lady Alicent Hightower, datter av kongens hånd, (spilt av Emily Carey) som seerne får ta del i. Tenåringsjentene har et sterkt vennskap, men lever i en mannsdominert verden hvor kvinnehatet er sterkt. Det at Rhaenyra skal arve tronen, skaper rabalder blant kongens menn, og dette får konsekvenser for jentene.

SERIE: Den nye traileren til den kommende serien «House of the Dragon» skaper stor entusiasme blant fansen. Vis mer

- Livene til kvinnene er diktert av menn. Grunnen til at vennskapet mellom Rhaenyra og Alicent forverres er på grunn av menn, sier Emily Carey (19) til Dagbladet.

PREMIEREFEST: Her er Emily Carey (nummer seks fra venstre) og flere av de andre skuespillerne og castet på premierefesten av «House of the Dragon» i Amsterdam. Foto: Wesley de Wit / ANP / AFP / Netherlands OUT / NTB
PREMIEREFEST: Her er Emily Carey (nummer seks fra venstre) og flere av de andre skuespillerne og castet på premierefesten av «House of the Dragon» i Amsterdam. Foto: Wesley de Wit / ANP / AFP / Netherlands OUT / NTB Vis mer

- Ikke bare begynner jentene å oppdage det selv, jeg tror de begynner å oppdage at den andre ikke har noe valg heller. Og det gjør dem sinte, forteller den unge skuespilleren.

Carey sier at noe av det hun liker best med serien er akkurat det at showet tar opp kvinnehat som tema.

- Og hvis du tar bort kvinnehat, så er kvinnene fortsatt fullstendige karakterer med en enorm dybde. De er ikke bare i serien bare for å tjene formålet med kvinnehat, forteller 19-åringen.

- Kvinner er mer interessante

Serien er basert på boka «Fire and Blood» av George R.R. Martin, og boka er i hovedsak en oversikt over historia til Targaryen-familien.

Sara Hess, som er en av produsentene i serien, forteller at de i serien har strukket de feministiske tendensene.

GÅTT LANGT: Sara Hess sier at de i serien har strukket de feministiske tendensene. Foto: Chris Delmas / AFP / NTB
GÅTT LANGT: Sara Hess sier at de i serien har strukket de feministiske tendensene. Foto: Chris Delmas / AFP / NTB Vis mer

- I historien vil menn heller brenne ned kongedømmet enn å se en kvinne på tronen. Det er en del av historien som George la fram, og vi var i stand til å utdype den i mye mer detalj, sier Hess til Dagbladet.

Hun påpeker at historie er skrevet av menn og at kvinners fortellinger eller prestasjoner ikke blir fortalt. Det er disse historiene Hess og resten av produksjonen har lyst til å få fram.

- Kvinner er bare mer interessante, sier Hess med et smil om munnen.

- Glorifiserer ikke

«Game of Thrones» fikk også kraftige tilbakemeldinger på at det blant annet ble vist seksuelle overgrep i serien. Sarah Hess har sagt til Vanity Fair at det ikke vil bli vist voldtekt i «House Of The Dragon».

Til Dagbladet forteller hun at hun synes det er mer interessant å snakke om den iboende volden mot kvinner i samfunnet, ikke bare den fysiske volden kvinner utsettes for, og trekker fram et eksempel fra serien.

- Tenåringsjenter blir giftet bort til eldre menn, som mange andre filmer eller serier glorifiserer eller romantiserer. «Han er 20 år eldre, men er ikke det søtt?». Jeg er veldig stolt over at vi er klar på at jentene er tenåringer og at det ikke er greit å gifte seg med en 16-åring.

HAMAR: «Game of Thrones»-entusiasten Trude Gaustadsæter inviterer til finalefest med egen meny, mengder av pynt og et helt spesielt tronetoalett. Reporter: Mathilde Lea. Video: Bjørn Langsem. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/superfan-har-eget-jerntrone-toalett/71098073 Vis mer

- Fortsatt virkeligheten

Både Emily Carey, som spiller Alicent Hightower og Milly Alcock (22), som spiller Rhaenyra Targaryen som ung, forteller at virkeligheten har vært med på å forme karakterene de spiller.

Alcock sier at hun nærmest ikke trengte å hente inspirasjon fra noe for å spille en karakter i en mannsdominert verden.

- Fordi det er fortsatt virkeligheten, sier Alcock til Dagbladet.

KONKURRANSE: Milly Alcock mener at kvinner til stadighet blir satt opp mot hverandre. - Det kan bare hver én bra dama i rommet, sier hun. Foto: Shutterstock editorial / NTB
KONKURRANSE: Milly Alcock mener at kvinner til stadighet blir satt opp mot hverandre. - Det kan bare hver én bra dama i rommet, sier hun. Foto: Shutterstock editorial / NTB Vis mer

Hun tror at kvinnehat er noe de fleste har opplevd, enten det er noe man selv har opplevd eller påført andre bevisst eller ubevisst.

- Kvinner blir naturlig oppdratt til å konkurrere mot hverandre. Det kan bare kan være én flott kvinne i rommet. Det kan aldri være en gruppe av veldig bra damer, sier Alcock, og sammen med Carey trekker hun fram et eksempel de har opplevd.

- Vi har blitt satt mot hverandre, som Emily og Milly, og det blir sagt «velg én». Nei, kan vi bare ikke ha alle? spør skuespillerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer