EMOSJONELT ALBUM: Anna Lotterud i duoen Anna of The North gikk gjennom en brudd da debutplata ble til. Foto: Christian Roth Christensen
EMOSJONELT ALBUM: Anna Lotterud i duoen Anna of The North gikk gjennom en brudd da debutplata ble til. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

- Jeg ble nesten paralysert av kjærlighetssorg

Kjærlighetssorgen forløste debutalbumet til Anna of the North.

(Dagbladet): - Det er tøft å gå gjennom et brudd. Du tror at du skal dø når du står midt oppe i det. Men når jeg ser tilbake så var det til det beste. Selv om jeg ble nesten paralysert av kjærlighetssorg, var musikken et tilfluktssted. Jeg var glad for at jeg hadde musikken, og hentet inspirasjon i både mitt eget og andres kjærlighetsliv da albumet ble spilt inn, forklarer Anna Lotterud (28).

Hun sitter på Kulturhuset i Oslo. Det er bare et par dager til «Lovers» er ute. Lotterud kaller det et trist og håpefullt album. Happy-sad.

Med skrekkblandet fryd sjekker hun telefonen for respons på den siste låten som ble sluppet i forkant. Etter at Anna samarbeidet med Tyler, The Creator på to spor fra hans nye utgivelse «Flower Boy», har interessen eksplodert.

Egentlig skulle hun opptrådt med superstjernen på «The Late Show with Stephen Colbert», men måtte droppe det fordi arbeidsvisumet til USA ikke var i orden.

- Han ga en shoutout til meg under sendingen, men det ble klippet bort.

Fra Gjøvik til Melbourne

Anna of The North. Anna Lotterud fra Gjøvik og Brady Daniell-Smith fra New Zealand. De to ble kjent da hun studerte i Australia. Demoer ble sendt fram og tilbake, og plutselig hadde de laget et spor sammen. «Sway» ble lagt ut på Soundcloud, og dermed var det gjort. Allerede neste morgen var responsen stor, og snart hadde duoen flere tilbud om platekontrakt.

- Da vi signerte kontrakten, tenkte jeg: hva gjør vi nå? Vi har jo ingen flere låter. Så vi måtte bare begynne å jobbe. Det er snart tre år siden de første singlene, vi har tatt den tiden vi trengte.

Før alt dette var Anna en mer singer-songwriter-type. Hun fikk sin første gitar av faren, som er musiker og blant annet har spilt med Viggo Sandvik.

- Men hjemme i Gjøvik spilte jeg fotball og hadde ingen musikervenner.

Vendepunktet kom da hun flyttet til Melbourne i Australia for å studere grafisk design.

- Jeg dro fra venner og familie og følte meg alene og ensom den første tiden. I denne perioden skrev jeg mye musikk for meg selv, og plutselig møtte jeg Brady.

Spent: - Før syntes jeg alt var skummelt, nå er jeg mest lettet og spent, sier Anna Lotterud om å gi ut debutalbumet. Foto: Christian Roth Christensen
Spent: - Før syntes jeg alt var skummelt, nå er jeg mest lettet og spent, sier Anna Lotterud om å gi ut debutalbumet. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Etter hvert følte hun seg så hjemme down under at det ble et nytt oppbrudd å flytte tilbake til Norge.

- I Australia var folk veldig støttende, her er det mer janteloven som gjelder. Jeg kan spille litt gitar og piano, men det er stemmen som er mitt instrument. Jeg tør enda ikke si at jeg er musiker og føler meg som en outsider i Norge. Vi er så redde for å være stolte av oss selv, og altfor lite flinke til å backe hverandre opp. Men det er jo lett å si, jeg må også bli bedre på det, sier hun med et smil.

Vokal for Tyler, The Creator

Frøet til Tyler, The Creator-samarbeidet ble sådd allerede for et par år siden. Taco i hiphop-kollektivet Odd Future, som Tyler, The Creator leder, begynte å spille «Sway» på radiostasjonen deres.

Han tok kontakt, og da Tyler, The Creator spilte på Øya møttes de. Etter sporadisk dialog på sosiale media kom det plutselig en mail med forspørsel om Anna hadde lyst til å legge vokal på en låt.

- Jeg dro rett i studio, spilte inn og sendte tilbake i løpet av et par dager. «I didn't realize you were gonna do it», svarte han.

Hun ler.

Kort tid etter kom det en ny mail om en annen låt. Anna gjorde vokaldelen sin på denne også, helt uvitende om at Frank Ocean også skulle bidra. Singlene «Boredom» og «911/Mr. Lonely» ble sluppet i juli.

- Det var ingen som forventet det samarbeidet. Men det har gitt masse ringvirkninger, interessen eksploderte i New York.

Anna kaller platedebuten «et produkt av å finne meg selv».

- Jeg hører mye på rolig musikk og er litt lei av dagens singeljag. Jeg liker friheten ved albumformatet, sier hun om den lett melankolske elektropopen på «Lovers».

Sist Anna of the North turnerte, var det som support for Kygo. Nå er duoens første headlinerturne rett rundt hjørnet.

- Vi har solgt ut konserten i England 26. september. Så blir det videre ut i Europa og USA. Dette er bare starten, men jeg har aldri følt meg så selvsikker som nå.