TIDLIG PIN-UP: Nakenbildene er like gamle som fotografiapparatet selv. I Paris mot slutten av 1800-tallet var det som oftest de prostituerte som villig lot seg avfotografere. «Gruppe med fire nakne kvinner» tatt mellom 1895 og 1910 av François-Rupert Carabin. Foto: ©Musée d'Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Alexis Brandt
TIDLIG PIN-UP: Nakenbildene er like gamle som fotografiapparatet selv. I Paris mot slutten av 1800-tallet var det som oftest de prostituerte som villig lot seg avfotografere. «Gruppe med fire nakne kvinner» tatt mellom 1895 og 1910 av François-Rupert Carabin. Foto: ©Musée d'Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Alexis BrandtVis mer

«Jeg ble overrasket over i hvor stor grad prostitusjonen gjennomsyret kulturen»

En utstilling i den franske hovedstaden avdekker at byen en gang var et eneste stort horehus. Slikt skaper debatt om hvorvidt museene anno 2015 er avhengige av sex for å selge billetter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

De tre siste, store høstutstillingene ved Musée d'Orsay i Paris har lokket rekordmange besøkere til den tidligere jernbanestasjonen ved Seinens bredd, og i hvert av tilfellene har museet kommet med advarsler til publikum om at deler av utstillingen kan virke støtende.

Dette har altså ikke fått folk til å holde seg hjemme. Fellesnevnere for utstillingene er kropp og sex, åpenbart sikre kort i en markedsføringsstrategi.

- Protitusjon infiserte byen

Høsten 2013 var det den nakne mannen i kunsten som skapte forargelse og glede. Året etter var det forfatteren og filosofen Marquis de Sade- og hans innflytelse på kunsten - som var i fokus. Mange sperret øynene opp da utstillingens promovideo ble sluppet, for den inneholdt ikke et eneste maleri, men et hav av nakne kropper som ekstatisk ålet seg rundt hverandre.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn