- Jeg ble skuespiller ved et ulykkestilfelle

Per Aabel er død, 97 år gammel. Han sovnet inn i sin egen seng, der hjemme-hjelpen fant ham i går morges. Dagbladet møtte ham i villaen på Slemdal i Oslo denne høsten. Det ble vårt siste intervju med teaterlegenden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi ville oppsummere århundret med et menneske som hadde opplevd det hele. Vi skulle treffe ham flere ganger før vi trykte historien. Slik ble det ikke.

- Det er to og et halvt år til jeg fyller 100. Det er en stund til 2002. Et merkelig århundre har det vært, sa Per Aabel.

Det var høst, og han kunne ikke lenger sitte på den deilige verandaen sin. Litt motvillig, men elskverdig hadde han ønsket oss velkommen. Vi snakket som om han skulle leve til han var 100. Det var underforstått. En helt irrasjonell antakelse, naturligvis, han var jo en olding. Men så hadde han denne gløden. Det var den 26. oktober. Det var ikke snakk om noe teppefall før årtusenskiftet. Men i går var det likevel slutt.

- Her er så rotet. Papirer overalt. Og så all denne posten, se her. Jeg kan ikke svare på alle brevene, det er altfor meget. Det ser så fryktelig ut etter at jeg var på sykehuset. Da flyttet de på alt her, for at jeg kunne bo her nede i første etasje.

Per Aabel småskjente litt. I 1992 brakk han lårhalsen. For en skjønnhetsdyrker av hans kaliber var det selvsagt en pine med rot mellom de vakre stilmøblene. Hans hjem var et eventyr, som han selv. Fylt fra gulv til tak med kunst og minner fra et overveldende rikt liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer