- Jeg ble syk av hostesaft, medisin og øl!

SKELLEFTEÅ/TØNSBERG (Dagbladet): - Jeg husker ikke halve konserten. Jeg ble syk av hostesaft, allergimedisin og pils, sa Aqua-Lene til Dagbladet i går kveld. Slik forsøker hun å forklare torsdagens skandalekonsert foran 800 ungdommer i hjembyen Tønsberg.

Halvveis ut i konserten fikk Aqua-Lene store problemer med koordinasjonen, ingen hørte hva hun sang. Til slutt måtte Aqua-Lene, som skulle legge hjembyen Tønsberg for sine føtter, dras av scenen av bandkollega Rene Dif.

Skandalekonserten utløste i går sterke reaksjoner i Tønsberg.

Mindreårige tenåringer var øyenvitner til artistenes alkoholforbruk på det rusfrie ungdomsarrangementet.

I går kveld opptrådte Aqua i Skellefteå i Sverige.

- Dårlig i magen

Like før konserten bekreftet hun øyenvitneskildringer om at hun hadde nytt alkohol back-stage før torsdagens skandalekonsert.

Iførte svarte hotpants og en fillete Guns n' Roses-T-skjorte entret hun lobbyen i Scandic Hotel, der hun svarte på nærgående spørsmål.

- Hva skjedde egentlig på konserten på torsdag?

- Jeg ble tidlig dårlig i magen under konserten, og måtte hele tida ta det rolig og konsentrere meg om ikke å gå på do. Det var en kombinasjon av hostesaft, allergipiller og et par pils som førte til dette, sier Lene Nystrøm Rasted til Dagbladet.

- Var det lurt å drikke alkohol på et alkoholfritt arrangement?

- Det er sånne reaksjoner som alltid kommer. Jeg tror ikke det har så mye å si for ungdommen at jeg tar et par pils. Jeg gjør det jeg tror på.

Hun syns imidlertid at arrangørene av konserten kunne gjort en bedre jobb med å promotere arrangementet.

- Jeg syns at festivalen var dårlig promotert, forteller hun.

- Sånt som skjer

Aquas pressemelding

Vi skal være de første til at beklage, at showet i Tønsberg ikke levede op til vores sædvanlige standard. Vi er i studiet lige nu og skulle for første gang optræde med noget af vores nye materiale. Man er altid nærvøs, når man skal prøve nye ting af på et publikum. At koncerten foregik i Lenes hjemby lagde ekstra pres på nerverne hos os alle sammen. Ikke mindst Lene, der er allergiker og får medicin. Desværre udløste medicinen sammen med nervøsitet, stress, væskemangel og hårde prøver op til showet, at Lene var ved siden af sig selv under koncerten.

Natta etter skandalekonserten ble tilbrakt på turnébussen.

- Det var en utmerket busstur, med bandkos og hygge, sier Lene.

- Betyr dette at du må kutte ut pilsen før konserter heretter? Den hører vel med i bransjen?

- Nei, kanskje jeg må gå over til å drikke te, og dermed bryte en årelang rocketradisjon, smiler hun.

På spørsmålet om foreldrene hennes ble bekymret da de så henne kollapse på scenen, svarer hun overraskende:

- Nei, det var vel heller omvendt, det var de som måtte berolige meg. De sa at det er sånt som skjer, sier hun. Og påstår at hun ikke var mer nervøs da hun spilte for hjemmepublikummet enn noen andre steder.

I Aquas pressemelding, som ble sendt ut i går ettermiddag, heter det imidlertid at en av årsakene til kollapsen nettopp var at det la et ekstra press på nervene å opptre i Lenes hjemby.

Da Dagbladet spurte bandkollega Rene Dif om han var sint på Lene, fikk vi et noe knapt svar:

- Ingen kommentar, sa han, og gliste bak solbrillene.

- Lene har det bra

Faren hennes, Tore Nystrøm, så heller ikke ut til å plages av torsdagens konsert.

- Hun har det bra. Vi har sittet på bussen i hele natt, og ikke sett oppslagene i Dagbladet eller VG.

Så feide følget, som også inkluderte en skokk livvakter og Birger Sørensen, bandkollega og Lenes ektemann, ut av hotellet og inn i turnébussen som brakte dem til kveldens konsertarena.

I Tønsberg går fortsatt bølgene høyt etter torsdagens skandalekonsert.

Lokalpolitikere går hardt ut mot artistenes alkoholbruk på den rusfrie ungdomskonserten.

Fredag formiddag sa Cecilie Bjelke i Aquas plateselskap Universal at sammenbruddet skyldtes allergimedisin og whisky, men alkohol var ikke nevnt i gruppas offisielle beklagelse. Dagbladet vet at Aqua krevde servering av både øl, vin og brennevin for å gå på scenen, og flere øyenvitner reagerte på det de mente var en ruset og fraværende Lene Nystrøm Rasted.

Skuffet ordfører

Bystyret i Tønsberg kommune avslo ZAP-festivalens søknad om skjenkebevilling på publikumsområdet.

- Vi valgte å avslå skjenkebevillingen etter råd fra politiet siden dette er et arrangement for ungdom, sier ordfører Hans Kristian Hogsnes. Kommunen ga imidlertid tillatelse til skjenkebevilling for et lukket selskap bak scenen, men reagerer på bruken av alkohol på ungdomsfestivalen.

- Jeg vil ikke kritisere arrangørene av festivalen, men artister som velger å framstå på denne måten, bør gå i seg selv. Det er meget sterkt beklagelig at de opptrer på denne måten framfor ungdom, sier ordfører Hogsnes.

Stor skam

Også leder for ungdomskontoret i Tønsberg kommune, Bitte Sanne Melvold, er sint og skuffet.

- Ungdom er ikke dumme. Jeg har tidligere arrangert flere ungdomskonserter her i byen og vet at de fleste artister drikker alkohol bak scenen. Men det som skjedde, er ekstra beklagelig overfor den unge målgruppa og hjemmepublikum. Det er en stor skam at artister drikke alkohol på rusfrie ungdomsarrangementer, sier hun.

- Vi er bekymret. Vi har en følelse av at arrangementet ikke har gått som planlagt. Vi er skuffet over at arrangørene ikke har brukt våre lokale kunnskaper og ressurser, sier Frode Kjeldsrud i markedsføringsselskapet Tønsberg Horisont, som fikk festivalen til byen.

Uklare arrangører

Presseansvarlig for ZAP-festivalen, Alf Helge Halland, henviser alle spørsmål om torsdagens fiaskokonsert til plateselskapet. Han vil heller ikke kommentere alkoholbruken på den rusfrie festivalen.

- Vi har lagt bak oss det som skjedde, og vil ikke kommentere hendelsene, sier han til Dagbladet.

Til NRK-Vestfold sa imidlertid ledelsen for ZAP-festivalen at de synes det er greit at artistene drikker alkohol på scenen. Halland uttalte da at alkohol er vanlig blant artister og at det er lite arrangøren kan gjøre.

En halv time etter konsertslutt kom Lene ut fra området og inn på bussen iført hvit badekåpe i frotté og et par gigantiske solbriller.

- Var du fornøyd med konserten?

- Ja, sier hun, og skriver autografer så blekket spruter.

PÅ TURNÉ: - Jeg tror ikke det har så mye å si for ungdommen at jeg tar et par pils, sier Lene Nystrøm Rasted.